11 incendii de vegetație într-o singură zi

Se înmulțesc incendiile de vegetație uscată. Nu mai puțin de 11 incendii de vegetație uscată au avut loc într-o singură zi pe raza localităților Sericu, Cervenia, Islaz, Băduleasa, Roșiorii de Vede, Drăgănești Vlașca, Zimnicea, Alexandria, Turnu Măgurele, Necșești și Buzescu.

Misiunile pompierilor au fost extrem de dificile deoarece zonele erau greu accesibile pentru autospecialele de intervenție, iar gradul avansat de uscăciune, pe fondul temperaturilor ridicate, favoriza propagarea rapidă a focului la vecinătăți, existând riscul de a ajunge în gospodăriile oamenilor, curțile unor asociații agricole ori de a pune în pericol cetățenii, participanți la traficul rutier, prin fumul degajat.

Pompierii militari teleormăneni, sprijiniți de autoritățile locale și administratorii obiectivelor ce puteau fi afectate, au reușit să localizeze și să lichideze incendiile în limitele găsite, evitând producerea de pagube materiale însemnate.

”Atragem atenția cetățenilor că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei”, spun pompierii din Teleorman.

De asemenea, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 la 1000 de lei „neanunţarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgenţă, a primarului sau a poliţiei de către persoana care observă un incendiu şi, după caz, neluarea măsurilor, după posibilităţile sale, pentru limitarea şi stingerea acestuia”, precum și cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei „inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora”.

Claudiu DUMITRACHE