32 de incendii în weekend. Cele mai multe, la vegetația uscată

De un weekend de coșmar au avut parte pompierii militari teleormăneni. Doar în două zile, sâmbătă și duminică, salvatorii au fost solicitați să stingă 32 de incendii, cele mai multe manifestându-se la vegetația uscată, potrivit unui comunicat de presă transmis de ISU ”A.D. Ghica” Teleorman.

Cele 29 de incendii de vegetație uscată au avut loc în: Poeni (2), Năvodari, Turnu Măgurele (3), Moșteni, Belciug, Ciolănești, Butești, Alexandria (2), Seaca, Ciuperceni (apropiere de DN 51A), Văcărești, Beuca (2), Lisa, Perii Broșteni, Videle (2), Poroschia, Fântânele, Zimnicea (3), Băcălești, Crevenicu și Cervenia.

Intervențiile pompierilor la cele aproape 30 de incedii de vegetație uscată au fost destul de dificile din cauză că zonele erau greu accesibile pentru autospecialele pompierilor, iar vântul puternic favoriza propagarea rapidă a flăcărilor către bunurile din apropiere, cu riscul de a ajunge, în unele cazuri, în gospodăriile oamenilor, ori să pună în pericol viața participanților la traficul rutier. Cu toate acestea, salvatorii au reușit să localizeze și să lichideze incendiile în limitele găsite.

Încă o dată, pe această cale, reprezentanții ISU Teleorman atrag atenția că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți, constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Pompierii reamintesc că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 la 1000 de lei „neanunţarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgenţă, a primarului sau a poliţiei de către persoana care observă un incendiu şi, după caz, neluarea măsurilor, după posibilităţile sale, pentru limitarea şi stingerea acestuia”, precum și cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei „inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora”.

Cetățenii sunt rugați, în situația în care observă producerea unui eveniment care poate pune în pericol viața și bunurile materiale ale cetățenilor, să sune imediat la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

N. MEILĂ