36 de cazuri noi de rujeolă, la nivel național. Cele mai multe, în Teleorman

Prima raportare a cazurilor de rujeolă înregistrate la nivel național la începutul acestui an relevă faptul că în perioada 4-11 ianuarie 2019 s-au îmbolnăvit de rujeolă 36 de persoane, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNCSBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Din totalul celor 36 de persoane afectate de rujeolă, cele mai multe, și anume 12, sunt din județul Teleorman. Alte 7 cazuri au fost înregistrate, în intervalul menționat, în județul Sălaj, 6 în Maramureș, 3 în județul Neamț, câte 2 în județele Iași și Bihor și un caz a fost raportat din județul Bacău.

De menționat că raportările cazurilor de rujeolă se fac săptămânal, dar confirmarea și clasificarea unui caz durează aproximativ 3 săptămâni.

Conform sursei citate, de la începutul epidemiei de rujeolă și până la data de 11 ianuarie 2019, în țara noastră au fost înregistrate 15.636 de cazuri de rujeolă, dintre care 59 de decese.

Din totalul celor peste 15.000 de cazuri de rujeolă, cele mai multe, și anume 5145, au fost înregsitrate în rândul copiilor cu vârste între 1-5 ani. Dintre aceștia, 306 au primit prima doză de vaccin ROR, iar alți doi au făcut rapelul. Alte 3266 de cazuri de rujeolă au fost confirmate la sugari cu vârsta până într-un an, toți nevaccinați. De rujeolă au fost afectați și 363 de români cu vârste între 35-39 de ani, dar și alte alte 306 persoane cu vârste peste 40 de ani.

Potrivit CNCSBT, mai mult de jumătate dintre cei care au decedat din cauza pojarului au avut condiții preexistente, cele mai numeroase fiind cazurile de anemie şi malnutriţie, dar existând şi trei cazuri de imunodepresie, două cazuri de sindrom Down, cazuri de pneumonii, defect septal atrial sau rinichi polichistic. Peste 30 dintre cei care au decedat din cauza rujeolei au fost sugari cu vârste între 3 săptămâni și 11 luni.

M. MEILĂ