45 de şcoli şi grădiniţe din Teleorman nu au autorizație de funcționare

Autorităţile locale au fost luate din nou pe nepregătite de începutul anului școlar. Deşi au avut mai bine de 3 luni pentru a-şi pune la punct unităţile de învăţământ, directorii unor şcoli şi grădiniţe n-au făcut nimic, iar acum dau acum din colţ în colţ că nu au autorizaţie sanitară de funcţionare.

Anul şcolar se deschide în Teleorman cu stângul. 45 de şcoli şi grădiniţe din judeţ nu au autorizaţii de funcţionare. Grav este faptul că majoritatea unităţilor sunt grădiniţe.

În judeţul Teleorman sunt şcoli şi grădiniţe renovate pe bani grei care au termopane, dar nu au apă curentă. Unele au toalete de miliarde de lei, dar nu au fose septice, ori sunt nevidanjate, iar altele au grupuri sanitare din epoca Ceaușistă.

Principalele motive de neautorizare ţin de lipsa apei curente la grupurile sanitare, grupurile sanitare neconforme, tencuielile exterioare, interioare și acoperișurile deteriorate, gardurile rupte sau curțile neîngrijite.

Îngrijorător este faptul că 23 de școli și grădinițe nu au aviz de la ISU în ceea ce privește autorizația de securitate la incendiu.

În ciuda acestor nereguli, niciuna dintre clădirile cu probleme nu a fost închisă. Acestea vor fi controlate, din nou, şi se va stabili dacă poate fi acordată autorizaţia de funcţionare. Între timp trece încă un an şcolar pe care unii elevi îl petrec în condiţii deficitare.

Claudiu DUMITRACHE