PSD a obținut 62 la sută din voturile teleormănenilor

Social-democrații și-au zdrobit adversarii. Potrivit datelor finale furnizate de Biroul Electoral Județean, candidații PSD Teleorman au obținut, la alegerile parlamentare din 11 decembrie, peste 62 la sută din voturile teleormănenilor.

Principalul partid politic din România a obținut, în Teleorman, la Camera Deputaților, un procent de 62,01 la sută. Acest lucru înseamnă că peste 88.882 de teleormăneni au pus ștampila pe candidații acestui partid.

Partidul Național Liberal a strâns doar puțin peste 27.924 de voturi, adică un procent de 19,48 la sută. Iar ALDE a convins 8635 de teleormăneni să-i voteze, reușind astfel să obțină un priocent de 6,02 la sută. Celelalte partide nu au reușit să treacă pragul de 5 la sută la nivelul județului Teleorman. PMP a obținut 3,8 la sută, iar USR 3,1 la sută.

Rezultate similare și la Senat. PSD și-a adjudecat , după numărătoarea voturilor, un procent de 62,03 la sută. Asta înseamnă că 89.288 de teleormăneni i-au acordat PSD-ului votul de încredere.

PNL a obținut 19,44 la sută din sufragii (27.982 voturi), iar ALDE, 6,35 la sută, adică 9.110 voturi. PMP și USR au și aici sub 5 la sută, mai exact 4 la sută, respectiv 3,2 la sută.

Care sunt cei 7 parlamentari de Teleorman

5 deputați și 2 senatori îi vor reprezenta pe teleormăneni în viitorul Parlament.

Candidații Partidului Social Democrat din Teleorman au reușit să trimită în Parlament, cel puțin deocamdată, 3 deputați și 1 senator. Este vorba despre Liviu Dragnea, Adrian Gâdea și Valentin Boboc în Camera Deputaților și Carmen Daniela Dan în Senatul României.

Și liberalii teleormăneni vor avea cel puțin un reprezentant în viitorul Parlament. Cele 19,46 la sută dintre voturile teleormănenilor îi sunt suficiente Marei Calista pentru a ocupa un fotoliu de deputat în Legislativ.

Lucrurile se complică în privința celui de-al 5-lea scaun de deputat, dar și pentru al doilea post de senator. Pentru că acesta nu a fost câștigat direct merg la redistribuire.

Prima variantă luată în calcul pentru fotoliul din Camera inferioară a Parlamentului este Calotă Ică Florică, președintele ALDE Teleorman. Procentul de 6,2 la sută obținut de acesta îi este suficient pentru a ajunge din nou în Parlament și asta deoarece scorul obținut de filiala județeană este peste media partidului.

Pentru cel de-al doilea post de senator calculele sunt compliate pentru că el nu se va da în prima fază a redistribuirii, ci în a doua, iar asta înseamnă negocieri între partide. În aceste condiții, atât candidatul PSD – Marian Potbăniceanu, cât și cel al PNL, Eugen Pîrvulescu, dar și cel de la ALDE, Samuel Calotă au încă șanse de a ajunge în Parlament.

Rămâne de văzut cât de interesați sunt liderii paertidelor politice pentru a avea un senator de Teleorman și cum vor tranșa lucrurile în acest sens.

Peste 150.000 de teleormăneni și-au exercitat dreptul de vot.

Teleormanul a fost, și de această dată, pe locul doi la nivel național în ceea ce privește prezența la vot. Doar județul Olt a fost mai ”harnic” decât Teleormanul.

În județul nostru, conform datelor furnizate de Biroul Electoral Central, au fost înregistrați 323.691 de cetățeni cu drept de vot. Dintre aceștia, s-au prezentat la urne 149873 de persoane, ceea ce înseamnă o prezență de 46,30 la sută.

3.076 de teleormăneni au solicitat urna mobilă și 8.158 dintre ei au votat pe liste suplimentare.

La nivel național, 7.211.991 de oameni au ieșit, astăzi, la vot, ceea ce înseamnă un procent de 39,49 din totalul celor cu drept de vot.

C. DUMITRACHE