994 de elevi din Videle, pregătiţi pentru a salva vieţi

Aproape o mie de elevi ai Şcolilor Gimnaziale nr.1 şi nr. 2 din Videle, judeţul Teleorman, au finalizat cursurile de prim ajutor, prevenire, protecţie şi intervenţie în situaţii de urgenţă şi de educaţie rutieră, organizate de Asociaţia React şi derulate în cadrul proiectului Smart & Safer, susţinut de OMV Petrom. Copiii, 557 de elevi din clasele 0 – IV şi 437 de elevi din clasele V – VIII, organizaţi în Patrule Şcolare, vor participa săptămâna viitoare la concursul „Salvatorii comunităţii”.

Cu această ocazie, în intervalul 17-22 decembrie 2016, elevii vor avea şansa să demonstreze cum şi-au însuşit noţiunile învăţate în timpul cursurilor. Concursul constă într-o probă practică de simulare a unei situaţii de urgenţă, în urma cărora vor fi desemnate câstigătoare echipele de salvatori care stăpânesc cel mai bine manevrele de intervenţie.

Competiţia cuprinde şi o probă de desen, pe aceeaşi temă a implicării cetăţenilor în salvarea de vieţi omeneşti în situaţii de urgenţă, care îi vizează pe elevii din clasele 0 – IV.

Pe lângă premiile acordate tuturor elevilor care au participat la cursuri şi echipelor câştigătoare, organizatorii vor acorda premii şi şcolilor implicate în proiect: un defibrilator automat şi cinci truse de prim ajutor pentru fiecare dintre cele două şcoli.

Copiii care au urmat cursurile s-au pregătit pentru concurs, pe parcursul a doua săptămâni. În acest interval, elevii din clasele V-VIII au lucrat în echipe, organizate sub forma unor Patrule Şcolare, pentru a-şi demonstra aptitudinile de salvatori. Fiecare echipă, formată din câte un medic, un poliţist şi un pompier – determinaţi anterior printr-un test de aptitudini, exersează noţiunile învăţate la cursuri.

994 de elevi din Videle, pregătiţi pentru a salva vieţi

„Toţi copiii de vârstă şcolară (clasele 0 – VIII) din oraşul Videle au învăţat noţiuni de prim ajutor şi cum să acţioneze în caz de calamitate, prin proiectul Smart & Safer. În predarea acestor noţiuni am mizat foarte mult pe latura practică, pe implicarea efectivă în activităţi şi pe simularea unor situaţii de urgenţă, pentru a testa capacitatea elevilor de a reacţiona, de a lucra în echipă şi de a pune în aplicare noţiunile învăţate” a declarat Anca Ştefan, Preşedintele Asociaţiei React.

Proiectul a fost implementat cu participarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Teleorman, al Poliţiei Rutiere Videle şi al Primăriei oraşului Videle.

M. MEILĂ