27 de ani de la Revoluția din 1989, comemorați la Alexandria * ”Pe mormintele eroilor căzuți la Revoluție s-au așezat buruienile uitării”

La 27 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, joi, 22 decembrie 2016, la Monumentul Eroilor Martiri din municipiul Alexandria au fost comemorați eroii martiri ai revoluției, în cadrul unui eveniment organizat de Asociația “22 Decembrie 1989” Teleorman, Instituţia Prefectului Judeţul Teleorman, Consiliul Judeţean Teleorman, Primăria Municipiului Alexandria.

Alături de părinții îndurerați ai eroilor căzuți la Revoluția din decembrie 1989, la eveniment au participat oficialități locale, printre care: Liviu Dumitrașcu-prefectul județului Teleorman, Dănuț Cristescu și Virgiliu Cocișilă – vicepreședinți ai Consiliului Județean Teleorman, Victor Drăgușin -primarul municipiului Alexandria și viceprimarul Augustin Ioan.

Primul care a deschis șirul discursurilor a fost revoluționarul Gabriel Bonaș, care a spus, cu vizibil regret, că ”astăzi, pe mormintele eroilor căzuți la revoluție, s-au așezat buruienile uitării”, cu toate că ”acestora le datorăm totul, pentru că au creat premisele a tot ce s-a realizat în 27 de ani de la victorie”.

Gabriel Bonaș a mai spus că ”revoluția din decembrie 1989 este încununarea luptei poporului nostru în perioada 1945-1989 împotriva dicaturii și totalitarismului comunist. Victoria a fost obținută cu prețul vieții a mii de tineri la Timișoara, București, Brașov, Sibiu, Craiova, dar și alte orașe, între aceștia aflându-se 21 de eroi martiri și 17 răniți din județul nostru. Flacăra luptei pentru libertate s-a aprins la Timișoara, întreaga țară solidarizându-se cu revoluționarii din acest oraș pentru răsturnarea regimului totalitarist. ”Azi în Timișoara, mâine în toată țara” sunt cuvintele care au însuflețit România și cu care Bucureștiul avea să dea lovitura de grație dictaturii comuniste. Se poate afirma cu tărie că Alexandria și Teleormanul au fost prezențe dinamice în asigurarea victoriei. Cu toții ne amintim efervescența acelor zile când pe străzile Alexandriei patrulau echipe de milițieni și membrii gărzilor patriotice. În dimineața zilei de 22 decembrie 1989, numeroși cetățeni din Alexandria, Turnu Măgurele, Roșiorii de Vede, Zimnicea și Videle, la îndemnul grupurilor de revoluționari ce purtau steaguri tricolore cu stema decupată, s-au adunat în fața sediilor politico-administrative, răsturnând, în mai puțin de două ore, conducerea comunistă locală”.

Prefectul județului Teleorman, Liviu Dumitrașcu a spus că ”22 decembrie reprezintă ziua în care după jumătate de secol de comunism, românii au avut curajul să spună ”Până aici!. 1989 a reprezentat anul renașterii acestei țări, anul în care românii și-au întors fața către democrație…”.

La finalul evenimentului au fost depuse coroane din partea reprezentanţilor autorităţilor publice judeţene şi locale, filialelor partidelor politice, grupurilor parlamentare, serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor, operatorilor economici, instituţiilor de învăţământ, sindicatelor şi organizaţiilor nonguvernamentale, filialelor veteranilor de război, filialei cadrelor militare în rezervă şi în retragere, revoluţionarilor.

M. MEILĂ