Șefilor de la Agricultură nu le place mierea românească!

În ultimii trei ani apiculturii din întreaga țară s-au confruntat cu probleme care pur și simplu le-a pus în pericol continuarea acestei activități, din cauze greu de descifrat, la care s-a adăugat vremea nefavorabilă din timpul culesurilor nectarifere, înregistrându-e pierderi masive de colonii de albine, depopularea stupilor și, prin urmare, obținerea de producții de miere nesatisfăcătoare. Cu consecințe financiare greu de suportat de către cei care au ales să se ocupe de creșterea albinelor, o activitate altădată extrem de profitabilă pentru stupari și de mare ajutor pentru agricultori, albinele contribuind decisiv la polenizarea plantelor și implicit la sporirea producțiilor agricole. Anul 2016 a fost practic cel mai prost an apicol din ultimele trei decenii, după cum declară marea majoritate a apicultorilor din România.

La pierderea în acest a câteva sute de mii de familii de albine și obținerea unor producții de miere total nesatisfăcătoare s-a adăugat și scăderea dramatică a solicitărilor de miere românească la export, mai mult piața românească fiind invadată de miere ieftină adusă din țări din Asia, în multe cazuri mierea fiind contrafăcută și implicit de o calitate foarte slabă.

Având în vedere o astfel de situație extrem de grea, la solicitarea apicultorilor ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a promis în vara acestui an acordarea unui ajutor de minimis pentru apicultori, dar pe care nu l-a acordat. Ministrul Achim Irimescu i-a mințit pur și simplu pe apicultori, ceea ce înseamnă lipsă totală de respect pentru cei care au ales să se ocupe de creșterea familiilor de albine, într-o perioadă extrem de critică pentru stupari, care se confruntă cu riscul de a-și pierde în totalitate efectivele de albine. Asta în condițiile în care se acordă subvenții și pentru terenurile nelucrate, lăsate pârloagă, pentru protejarea fluturilor pe pajiști, pentru islazurile pe care nu mai pasc, ca odinioară, cirede de vaci ori turme de oi și de capre, pentru că sătenii și mulți dintre fermieri au renunțat la creșterea animalelor. Într-o astfel de situație, conducerea Federației ROM APIS cere sprijinul apicultorilor din întreaga țară pentru a se înscrie pe lista celor ce vor înainta un memoriu Ministerului Agriculturii pentru a-l determina pe viitorul ministru al Agriculturii să ducă el la îndeplinire promisiunile făcute dar neonorate de către ministrul Achim Irimescu.

“Putem împreună să dăm un semnal celor din MADR, care țin în mâini pâinea și cuțitul, să protestăm împotriva lipsei de respect pe care o arată față de apicultori, față de stuparii năpăstuiți în 2016 de aproape toate relele care se puteau întâmpla, dar nesprijiniți în nici un fel să treacă peste momentele grele. Vă solicităm, dragi apicultori, colegi de suferință, să „investiți” 3 minute din timpul dumneavoastră, cât este necesar completării acestui chestionar, pentru cauza comună a apicultorilor din România”, se spune în solicitarea conducerii federației apicultorilor ROMAPIS. Chestionarul care trebuie completat de către apicultori se află pe site-ul oficial al Federației ROMAPIS.

Se precizează faptul că Federația ROMAPIS a încheiat un protocol de colaborare cu Autoritatea Natională Fitosanitară care prevede și comunicarea către apicultori a avertizărilor emise de Unitățile fitosanitare județene care stau, în principiu, la baza deciziilor fermierilor de a folosi diferite tratamente cu produse de protecția plantelor.

George ZAVERA