Operatorii economici din Teleorman, instruiți pe linia prevenirii și stingerii incendiilor de vegetație uscată

Premergător campaniei agricole de recoltare a cerealelor, pompierii militari teleormăneni împreună cu reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, Gărzii Naționale de Mediu, Agenției pentru Protecția Mediului și cei ai Direcției Silvice au demarat miercuri, 14 iunie 2017, activitatea de instruire a persoanelor responsabile din cadrul operatorilor economici ce își desfășoară activitatea în domeniul agricol, pe linia prevenirii și stingerii incendiilor.

Pornind de la datele statistice înregistrate anul trecut, care relevă că în 2016 s-au înregistrat foarte multe incendii de vegetație uscată ce au pus în pericol viața și bunurile materiale ale cetățenilor, la activitatea desfășurată miercuri la sediul APM Teleorman, din municipiul Alexandria, s-a evidențiat că principalul obiectiv al ISU ”A.D. Ghica” Teleorman, dar și cel al instituțiilor cu rol în gestionarea acestor situații de urgență este reducerea drastică a numărului de incendii de vegetație uscată. În acest scop, primul pas a fost realizarea de instruiri cu reprezentanții operatorilor economici din domeniul agricol, pe zone, astfel încât participarea să fie cât mai mare.

Din materialul prezentat de pompierii teleormăneni în cadrul activității de miercuri a reieșit faptul că în anul 2015 au fost înregistrate 297 de incendii, în anul 2016 pompierii au intervenit la 827 de incendii de acest gen, iar în anul 2017, până la această dată sunt înregistrate deja 71 de astfel de evenimente.

Pentru reducerea numărului de incendii de vegetație uscată, anul trecut pompierii militari au desfășurat o serie de activități de informare preventivă a cetățenilor, proprietari de terenuri agricole, atât prin distribuirea de materiale informative în mediul rural, cât și prin prezentarea în mass-media locală a regulilor de prevenire a acestor incendii de vegetație uscată.

76 de controale efectuate de pompieri pe linia prevenirii și stingerii incendiilor

Personalul Inspecției de Prevenire din cadrul ISU ”A.D. Ghica” Teleorman a desfășurat 76 de controale ce au vizat 46 de societăți comerciale cu răspundere limitată, 3 societăți comerciale pe acțiuni, 16 persoane fizice autorizate/intreprinderi individuale și 11 intreprinderi familiale, toate cu domeniul de activitate în agricultură.

Pe timpul acestor controale de prevenire au fost constatate 228 de deficiențe, motiv pentru care s-au aplicat 173 de sancțiuni, dintre care 131 de avertismente și 43 de amenzi contravenționale în cuantum de 76700 lei.

Programul desfășurării instruirilor pe linia prevenirii incendiilor de vegetație uscată

În Teleorman, activitățile de instuire a operatorilor economici a început miercuri, 14.06.2017, la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Teleorman din municipiului Alexandria. Ieri, 15 iunie, de la ora 10:00, instruirile s-au desfășurat la sediul Centrului Local APIA din orasul Videle, astăzi, 16.06.2017, la sediul Centrului Local APIA din Rosiori de Vede, în data de 20.06.2017, începând cu orele 10.00, la sediul Centrului Local APIA din orașul Zimnicea și miercuri, 21.06.2017, tot cu ora 10.00, la sediul Centrului Local APIA din municipiul Turnu Măgurele.

La activitatea de miercuri, 14 iunie, au fost prezenți 11 fermieri teleormăneni din zona Alexandriei, cărora le-au fost prezentate prevederile legale privind prevenirea incendiilor de vegetație uscată.

Activitățile de instruire vor fi susținute pe toată perioada sezonului estival de o intensă campanie de informare preventivă a cetățenilor, dar și prin controale de specialitate efectuate de către specialiștii ISU Teleorman, APIA, GNM și APM la operatorii economici din domeniul agricol.

M. MEILĂ