Proba de competențe digitale le-a dat bătăi de cap absolvenților de liceu * 100 de elevi, ”fără nivel de competență”

Proba de evaluare a competențelor digitale, desfășurată în zilele de 9,12 și 13 iunie 2017 le-a dat bătăi de cap absolvenților de liceu din Teleorman prezenți la probă în prima sesiune a examenului național de bacalaureat. Dacă anul trecut, doar 18 elevi din cei 1388 prezenți la proba de evaluare a competențelor digitale au fost declarați ”fără nivel de competență”, la proba de anul acesta, 187 de candidați au dovedit că, pentru ei, calculatorul este o enigmă. Cel mai probabil, cunoștințele lor în materie de calculator se reduc la a socializa pe Facebook sau la a juca diferite jocuri. Sau, elevii nu și-au bătut capul să învețe nici măcar componentele de bază ale unui calculator sau să demonstreze că ştiu să folosească mai multe programe de bază pe calculator, tocmai pentru că această probă poate fi promovată doar prin simpla prezență. Cu toate acestea, nu toți elevii înscriși la proba de evaluare a competențelor digitale s-au prezentat la examen. Potrivit purtătoului de cuvânt al ISJ Teleorman, Estera Ligia Stancu, dintre cei 1640 candidați înscriși, 81 au absentat.

Doar 100 din cei 1559 elevi prezenți la examen au obținut calificativul ”utilizator experimentat”, alți 271 au obținut calificativul ”utilizator avansat” și cei mai mulți, 340 de elevi au primit calificativul ”utilizator începător”.

1418 elevi au obținut calificativul ”Experimentat” la proba de Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română

La prima probă orală din cadrul primei sesiuni a examenului de bacalaureat, calificativul ”experimentat” a fost obținut de 1418 elevi, din totalul celor 1963 prezenți la examen. Dintre cei 2024 candidați înscriși la această probă, 61 au absentat.

Calificativul ”avansat” l-au obținut 376 absolvenți de liceu din Teleorman, iar alți 169 au primit calificativul ”mediu”.

Ieri s-a încheiat ultima probă orală din examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, iar probele scrise vor începe în data de 26 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română.

Ultima probă din cadrul primei sesiuni a examenului de bacalaureat, proba la alegere a profilului şi specializării (Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – pentru profilul real și Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie sau Sociologie -pentru profilul uman) se desfășoară în ziua de 30 iunie.

Primele rezultate vor fi afișate în 5 iulie, zi în care, după aflarea notelor, candidații nemulțumiți pot depune contestații în intervalul orar 16:00-20:00. Acestea vor fi rezolvate între 6-9 iulie, iar rezultatele finale vor fi aflate de candidați în data de 10 iulie.

În prima sesiune a examunului de Bacalaureat 2017 s-au înscris 2466 candidați din județul Teleorman.

M. MEILĂ