Alexandria intră în rețeaua de biciclete electrice * Municipiul Alexandria va beneficia de cinci biciclete electrice şi o staţie de încărcare, cu titlu gratuit

O rețea de biciclete electrice va fi creată în zona transfrontalieră România-Bulgaria. Bicicletele se vor putea închiria gratuit din mai multe orașe, iar cei interesați pot face vizite turistice sau de afaceri. Totul se va întâmpla în cadrul proiectului E-bike Net.

În perioada 02.02.2016-01.02.2018, Patronatul Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PLIMM) Calafat, in parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Regională şi Centrul de Afaceri (ARDBC) Vidin (partener lider), Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Vidin şi Asociatia Română pentru Industrie Electronică şi Software -filiala Oltenia derulează proiectul “Reţeaua de biciclete electrice”, proiect finanţat în cadrul Programului Interreg V-A RomaniaBulgaria 2014-2020, Axa prioritară nr. 1: O regiune bine conectată, Obiectiv specific nr. 1.1: “Îmbunătăţirea planificării, dezvoltării şi coordonării sistemelor de transport transfrontaliere pentru conexiuni mai bune la reţeaua de transport TEN-T”.

Proiectul are drept obiectiv crearea unei reţele pentru biciclete electrice în întreaga zonă transfrontalieră România şi Bulgaria, în scopul de a realiza o mobilitate individuală îmbunătăţită a transportului durabil.

În cadrul proiectului sunt prevăzute o serie de tururi promoţionale pe biciclete electrice ce se vor desfăşura în aria transfrontalieră România-Bulgaria, unul din aceste tururui se va desfăşura în perioada 17-18 Iunie 2017, ruta aleasa fiind dezvoltată pe teritoriul a doua judeţe, Giurgiu si Teleorman urmând traseul Giurgiu – Comana – Alexandria – Tr. Măgurele – Zimnicea – Giurgiu.

În cadrul proiectului se urmărește crearea unei rețele de biciclete electrice. Câte zece biciclete vor ajunge în Dobrich, Ruse, Veliko Târnovo, Pleven și Vratsa, câte cinci în Gorna Oryahovitsa, Svistov, Mezdra, Balchik, Lom, Montana, Cherven Bryag, Dulovo, Oryahovo, Silistra și 20 în Vidin. În România, în Craiova, Giurgiu, Drobeta Turnu Severin, Călărași, Constanța vor fi distribuite câte zece biciclete, iar la Alexandria, Medgidia, Mangalia, Caracal, Roșiori, Turnu Măgurele, Cernavodă, Năvodari, Slatina și Oltenița câte 5, și 20 la Calafat.

Municipiului Alexandria partener/operator de statii de biciclete i-au fost alocate un număr de 5 biciclete electrice si o statie de încărcare, precum si acest tur de promovare a oraşului si judeţului Teleorman.

Autorităţile locale se vor ocupa de asigurarea şi întreţinerea staţiei de încărcare, închirierea şi întreţinerea bicicletelor electrice pentru o taxă de 1 euro/3 ore pe durata de implementare a proiectului, respectiv 1.02.2018, cu posibilitatea ca după această dată să se stabilească un preţ care să nu limiteze utilizarea bicicletelor electrice. Bicicletele electrice vor rămâne în proprietatea autorităţilor locale pe întreaga durată a proiectului şi încă 5 ani după finalizarea acestuia.

C. DUMITRACHE