Ministerul Finanțelor * De anul viitor, fermierii care își lucrează terenurile agricole ar putea fi scutiți de plata impozitului pe teren

Pentru terenurile nelucrate timp de doi ani consecutiv, consiliile locale vor putea impune proprietarilor de teren un impozit de până la 100 lei/hectar.

De anul viitor, terenurile agricole lucrate ar putea fi scutite de la plata impozitului local, iar pentru cele nelucrate timp de doi ani consecutiv proprietarii ar trebui să achite un impozit de până la 100 de lei/hectar. Noile prevederi sunt cuprinse în cadrul unui proiect de Ordonanță de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Proiectul se află în dezbatere publică timp de 10 zile, pe site-ul Ministerului de Finanțe.

„Se vor scuti de la plata impozitului pe teren suprafețele agricole lucrate, iar pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv consiliile locale pot majora impozitul pe teren cu până la 100 lei/ha, începând cu al treilea an, în condițiile stabilite prin hotărâre a consiliului local”, se spune în nota de fundamentare a noului act inițiat de către Ministerul Finanțelor Publice.

Documentul prevede totodată că nu se va datora impozitul pe mijloacele de transport agricole de tipul tractoarelor, utilajelor agricole și altor mijloace de transport agricole, utilizate efectiv în domeniul agricol, deținute de persoanele fizice autorizate care obțin venituri din activitatea agricolă, precum și de persoanele juridice din sectorul agricol.

În nota de fundamentare a noului act normativ se specifică faptul că agricultura și dezvoltarea satului românesc reprezintă o prioritate absolută în programul de guvernare. Prin noile politici agricole, sectorul agricol trebuie să devină un motor de creștere economică și o sursă de locuri de muncă pentru populația din mediul rural.

George ZAVERA