IDEO IDEIS * Tudor Chirilă: suntem mințiți încă de când ne naștem

Tudor Chirilă a fost prezent la Alexandria, la cel de-al doilea Masterclass organizat în cadrul Ideo Ideis. Întrebat fiind despre minciună, acesta a răspuns că suntem mințiți încă de când ne naștem.

”Primii oameni care m-au mințit se pare că sunt profesorii. De fapt, primii care te mint sunt părinții. Suntem mințiți de la începutul vieții și cred că cel mai grav este că minciunile apar și mai mult atunci când intrăm în colectivitate și raportarea profesorilor la elevi începe să se manifeste în zona de comparație”, spune Tudor Chirilă.

Noua generație, însă, nu ar mai trebui să fie atât de tolerantă în fața minciunii.

”Eu am crescut într-o perioadă în care, ca să supraviețuiești, trebuia să te minți și pe tine. Ne referim la comunism. tudor chirilăGenerației noastre nu i se pare atât de imoral că minte. Generației actuale ar trebui să i se pară. Tinerii nu ar trebui să accepte minciuna, fie că o fabrici fie că îți este fabricată, așa cum am învățat noi să o acceptăm”, este de părere Tudor Chirilă.

Cunoscut și ca un participant activ la viața civică din România, Tudor Chirilă a vorbit, aseară, la Alexandria și despre politică. În opinia lui, chiar dacă nu ne place să credem, noi facem politică în fiecare zi.

”Ideea de politic nu poate să dispară. Noi facem politică în viața de zi cu zi. Până la urmă, politica înseamnă o strategie pentru un popor. Dar, politica a devenit un cuvânt atât de îndepărtat de noi. Noi nu vrem să avem nicio legătură cu politicul pentru că este murdar, este mizerabil, este o mlaștină. Și noi nu ne băgăm în mlaștină. Dar am vrea să ne fie și bine”, spune actorul.

În ceea ce îi privește pe politicienii români, artistul este de părere că aceștia ar trebui să ia lecții de actorie.

”Politicienii ar trebui să-și ia niște lecții de teatru. Nici unul dintre ei nu are un discurs electrizant”, crede Tudor Chirilă.

Întrebat ce sfat le-ar da părinților care nu își lasă copiii să-și aleagă meseria de actor sau, în general, o meserie în care ei se regăsesc, Chirilă a răspuns că un copil poate avea mai mult succes dacă este lăsat să facă ce vrea.

”Părinții pe care eu îi cunosc vor să trăiască prin copiii lor. Și e foarte important ca părinții să înțeleagă faptul că un copil, dacă vrea să se rateze, trebuie să se rateze cum vrea el. Dacă tot ne e frică de ratarea copiilor noștri, trebuie să înțelegem că un copil se ratează și cu, și fără părinți. Copiii sunt, însă, mai susceptibili de a avea succes dacă fac ce vor ei să facă”, a conchis Tudor Chirilă.

Claudiu DUMITRACHE