DSVSA Teleorman a instituit interdicția comercializării de porci în târgurile din județ

Pe teritoriul României, mai precis în județul Satu Mare, a fost identificat un focar de pestă porcină africană la porcii domestici, într-o atare situație Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor fiind nevoită să dispună luarea de măsuri pentru prevenirea extinderii acestei boli. Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice şi sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru combaterea pestei porcine nu există vaccin, singura cale de a feri animalele de această boală contagioasă fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase.

Într-un astfel de context, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Teleorman a organizat o instruire cu medicii veterinari de liberă practică împuterniciți la Centrele sanitare veterinare comunale și la fermele de porcine, precum și medicii veterinari de la centrele zonale ale DSVSA. Scopul instruirii a fost acela de a furniza instrucțiuni privind măsurile ce se impun a fi luate pentru prevenirea îmbolnăvirii efectivelor de suine din ferme și din gospodăriile populației cu pesta porcina clasică și pesta porcină africană. S-a instituit interzicerea deplasării crescătorilor de animale cu porci la târguri și oboare în vederea comercializării, unitățile administrativ teritoriale din județ fiind înștiințate că trebuie să ia în acest sens măsurile legale ce se impun într-o astfel de situație.

Cu acest prilej, medicilor le-a revenit sarcina de a distribui autorităților locale materiale informative pentru a putea fi aduse la cunoștință populației.

În cazul în care se suspectează faptul că unul sau mai mulți porci ar putea fi contractat pesta porcină africană proprietarii au obligația de a anunța imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, medicul veterinar oficial sau Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Conform legislației în vigoare, animalele contaminate cu pestă porcină vor fi ucise şi neutralizate, iar proprietarii, ai căror porci sunt identificați în Sistemul Național de Înregistrare și Identificare a Animalelor, vor fi despăgubiţi de către stat, la preţul de piaţă al animalelor.

George ZAVERA