Din această vară * Fermierii vor putea cumpăra tractoare românești U650, la prețul de 16.000 euro!

Omul de afaceri Titu Șerban, fost director al Uzinei Tractorul Brașov, nu s-a împăcat niciodată cu ideea dispariției din dotarea fermierilor a tractorului românesc marca U650. Un tractor de capacitate medie, ieftin, ușor de întreținut, apreciat de agricultorii din România, dar și de fermierii din multe țări ale lumii. A fost o perioadă îndelungată de timp în care fabricanții de tractoare de la Brașov abia de mai făceau față solicitărilor de tractoare Universal 650 pentru export.

Odată cu declinul industriei românești, uzinele Tractorul din Brașov au intrat în insolvență și ulterior în faliment. Timp de mai bine de 10 ani, la Brașov nu s-au mai fabricat niciun fel de tractoare.

Omul de afaceri Titu Șerban, fost director al SC Tractorul Brașov, a înființat în orașul Băicoi o linie de ansamblare a tractoarelor U650, însă licența pentru producție a fost achiziționată numai pentru Egipt, astfel încât tractoarele din această gamă puteau fi comercializate doar pe piaţa egipteană.

Din această vară vânzările de tractoare U650 vor fi reluate şi pe piaţa românească, după cum precizează Ziarul financiar, preţul unui tractor fiind de circa 16.000 de euro, potrivit firmei Total Gimpex, unul dintre primii dealeri care vor vinde tractorul în România. Acesta va fi din nou cel mai accesibil tractor de pe piaţa locală, având o putere de 65 CP şi o cutie de viteze manuală cu zece trepte. Tractorul U650 va fi cel mai ieftin tractor de capacitate medie de pe piața românească, la care vor avea acces și micii fermieri.

George ZAVERA