Elevi ai Colegiului Național Cuza din Alexandria, la Zilele Euroscola, de la Strasbourg

26 de tineri, elevi ai Colegiului Național ,,Alexandru Ioan Cuza’’ din Alexandria, coordonați de profesorii Valeria Gherghe și Felicia Aliu, au participat în a doua parte a lunii octombrie la Zilele Euroscola, desfăşurate la Strasbourg.

Euroscola este un concurs european la care participa şcoli din toate cele 27 de țări, membre ale Uniunii Europene.

Elevii Colegiului Național ”A.I. Cuza” din Alexandria sunt din ce în ce mai conștienți de faptul că trăiesc într-o Europă liberă și unită, care le oferă, pe lângă apărarea drepturilor cetățenilor și a valorilor comune, diversitate culturală – o paradigmă ce îndeamnă la respect, solidaritate, toleranță și nediscriminare. Angrenarea tinerilor în acest demers le va facilita aprofundarea cunoştințelor despre Uniunea Europeană și valorile pe care se întemeiază aceasta, depăşirea barierelor lingvistice; dar și​promovarea Colegiului Național ,, Alexandru Ioan Cuza” Alexandria în plan național și european.

Proiectul inițiat în anul 2016 -I4REVE-Identitate pentru refugiați într-o Europă a valorilor și a echilibrului- și-a propus să-i familiarizeze pe elevi cu o temă de actualitate, să-i ajute la dezvoltarea unei perspective complexe asupra acestui fenomen, de la identificarea cauzelor până la soluţii viabile de implementare a unor remedii macro-structurale, fiind o ocazie de a trăi plurilingvismul şi diversitatea sub acolada unor idealuri și aspiraţii comune.

Ca problemă specifică a Europei de azi, migraţia face parte dintre provocările ipotetice ale oricărei instituţii şcolare europene şi, de aceea, tematica a conturat posibilitatea integrării unor adolescenţi proveniţi dintr-o altă zonă geografică, istorică şi culturală.

Ca fenomen actual, criza migranților va deveni o preocupare constantă a instituției noastre școlare.

Prezenţi la Strasbourg, liceeni alexăndreni din Echipa Euroscola au simulat și rolul de eurodeputați în Parlamentul de la Strasbourg.

B. P.