13 februarie: Ziua Mondială a Radioului

Începând cu anul 2012, pe 13 februarie se sărbătorește Ziua Mondială a Radioului, marcându-se astfel prima emisie a postului de radio al Națiunilor Unite, în 1946.

Inițiativa ca radioul să aibă o zi în care să fie sărbătorit în întreaga lume aparține Academiei Spaniole de Radio, Delegația Permanentă a Spaniei la UNESCO făcând această propunere în septembrie 2011.

Pe 3 noiembrie 2011, în cadrul Conferinței Generale a UNESCO, a fost aprobată propunerea Spaniei, cu scopul de a promova cooperarea internațională a radiodifuziunilor și de a încuraja accesul la informație prin intermediul posturilor de radio din întreaga lume.

UNESCO încurajează toate țările să sărbătorească Ziua Mondială a Radioului, organizând acțiuni în parteneriat cu posturile de radio naționale, regionale și internaționale, organizații nonguvernamentale, reprezentanți ai presei și ascultători.

Astfel se atrage atenția asupra importanței radioului, mijlocul de comunicare fără de care mulți oameni nu ar fi informați.

Datorită radioului, oamenii sunt informați, educați și au acces la cultură.

În România, postul național de radio a fost inaugurat la 1 noiembrie 1928. În acea zi, la ora 17,00, Dragomir Hurmuzescu se adresa ascultătorilor cu cuvintele: „Alo, alo, aici Radio București, România”.

Cornelia RĂDULESCU