Doar lozinci, de Centenar, că românul are har

Ce înseamnă patru luni în istorie? O clipă doar. Însă cu o condiție. În acest interval să se fi întâmplat un fapt major pentru devenirea unei națiuni sau a omenirii.

În primele 4 luni ale anului 1918, anul Centenar al României moderne, nu s-a întâmplat nimic care să fie înscris în hrisoave, deși s-au făcut planuri mari. Dar se pare că nu din “cuțite și pahară”, cum spunea poetul, ci din veselă de unică folosință. Și nu pe mesele domnești, ci pe tăvile de plastic încărcate cu mici sfârâind și muștar de Tecuci.

Iar dacă Guvernul, parlamentul și Președinția n-au făcut nimic pentru a da măreție și greutate evenimentului, au venit diferite entități cu ințiative proprii, unele chiar năstrușnice.

Cea mai originală și ‘la obiect”, raportată la nivelul comportamental al societății românești contemporane.

Cei mai inspirați au fost cei de la rețeaua Penny, care dovedesc că știu ce le place românilor. Și au lansat un slogan de mare impact: “Cum serbăm noi centenarul, dacă nu-ncingând grătarul”.

Și cum oficialitățile nu se grăbesc să acționeze, nu e exclus să asistăm la o serie de inițiative ale altor prestatori de servicii, pe această temă.

Ce ați zice dacă în Piața Centrală, la o tarabă, nea Ghiță de la Cernetu ar afișa un carton pe care poți să citești “Centenarul e o glumă dacă nu ai și-o legumă”?

N-ar trebui să vă mirați nici dacă Petrică frizerul ar scrie pe geam: “Cât e centenar, aici, facem freze doar din brici”, iar băieții de la shaormeria de la Carrefour ar agăța de lada frigorifică anunțul: “Noi, de centenar, fârtate, servim numai cu de toate”.

Iar un en-gros improvizat într-o fostă magazine ar pune pe frontispiciu o pancartă pe care ar scrie: “De centenar mărim deverul, dezgheață NATO frigiderul”. Nici cei de la service-urile auto nu vor rămâne mai prejos: “Dacă este centenar, reglăm gratis roți și far”. Sună bine, nu-I așa? Din păcate, ca o promisiune electorală.

Și dacă tot am adus vorba de politică și politicieni, ce credeți că ar agăța Mazăre de streașina unui bungalow de pe plaja din Madagascar? Credem că asta ar merge: “Centenarul, la boieri, se serbează-n palmieri sau cu zmeul lângă cer”.

Iar dacă la sediul PSD din Kisseleff s-ar potrivi “Centenar cu mici și bere, e dovadă de putere”, Klaus Iohannis ar putea să agațe de clanța de la Cotroceni următorul panseu: “Centenarul mâine trece, eu rămân la toate rece și visez mandate de zece”. Nu secole, ci ani. Câți înseamnă două mandate.

Dar și asta poate fi luată tot ca promisiune electorală.

C.R.

P.S. O rândunică a intrat pe fereastra deschisă și ne-a adus un plic din partea unei asociații neguvernamentale care tranzacționează voturi contra-cost. Sloganul lor, scris cu mâna tremurândă, suna cam așa: “Noi sărbătorim, bădie, cam un secol de beție”.