CAS Teleorman: Tratamentul medical în alt stat membru al UE

Conform normelor europene, asigurații au dreptul de a beneficia de tratament medical în alt stat membru al UE și dreptul ca țara de origine să acopere parțial sau integral costurile.

De asemenea, asigurații au dreptul de a fi informați cu privire la opțiunile terapeutice care le stau la dispoziție, la modul în care alte țări ale UE asigură calitatea și siguranța asistenței medicale, și, dacă un anumit furnizor are dreptul, din punct de vedere juridic, să ofere servicii.

Dacă au dreptul de a primi un anumit tratament în țara de origine, atunci au dreptul de a beneficia de rambursare în cazul în care îl primesc în altă țară.

Nivelul de rambursare poate ajunge până la costul tratamentului în țara de origine și poate fi ales orice furnizor de servicii medicale, indiferent dacă este public sau privat.

Pentru unele tratamente (anumite servicii intraspitalicești sau foarte specializate), poate fi necesară obținerea autorizației de la casa de sănătate de care aparține asiguratul, înainte de a beneficia de tratamentul în străinătate.

În cazul în care, în țara de reședință, asiguratul se confruntă cu un timp de așteptare pentru tratament care nu poate fi justificat din punct de vedere medical, atunci autorizația trebuie acordată.

În acest caz, poate chiar să aibă dreptul la un nivel mai ridicat de acoperire a costurilor pentru îngrijirile medicale necesare.

Cornelia RĂDULESCU