Scăpăm de ţânţari! ADP efectuează dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare

După doi ani în care ţânţarii şi-au “făcut de cap” în municipiul Alexandria, iată că în această vară conducerea Primăriei a decis să ne scape de insectele dăunătoare.

În perioada 11 – 15 iulie 2018, în intervalul orar 22.00 – 06.00, se efectuează tratament terestru de dezinsecţie, dezinfecţie, deratizare pe domeniul public al municipiului Alexandria.

Crescătorii de albine din municipiu sunt rugaţi să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării familiilor de albine.

Scăpăm în sfârşit de ţânţarii din case, de pe stradă şi din parcuri. Reprezentanţii Primăriei Alexandria efectuează dezinsecţia pe domeniul public, folosind aviaţia utilitară.

Un lucru îmbucurător este faptul că substanţele folosite vor avea efect şi asupra muştelor.

Saliva ţânţarului, cea pe care ne-o injectează atunci când ne înţeapă, poate conţine parazitul Plasmodium, care dă malarie şi virusul febrei galbene, ambele frecvente în Africa, dar extrem de rare în România.

De asemenea, ţânţarul ne poate transmite virusul West Nile, care a infectat şi a creat probleme populaţiei din America de Nord. Anul trecut în România au existat 7 cazuri confirmate de pacienţi infectaţi cu virusul West Nile, unul dintre ei fiind în Teleorman. Simptomele, care apar în doar 20 la sută din cazuri, sunt: febră, dureri de cap, senzaţie de greaţă şi în unele situaţii se observă şi inflamarea ganglionilor limfatici. Oricare dintre aceste simptome ar trebui să ne trimită la medic, mai ales dacă apar după o înţepătură de ţânţar.

Chiar dacă nu înţeapă, şi muştele sunt periculoase. Aceasta pentru că orice obiect sau aliment pe care se aşează poate fi contaminat cu Salmonella, Escherichia coli (E. coli) sau cu alţi microbi care dau toxiinfecţii alimentare, unele dintre ele severe.

C. DUMITRACHE