Centenarul Marii Uniri: Eveniment omagial în Teleorman, la Plăviceni

Joi, 9 august 2018, în Anul Marelui Centenar, va avea loc comemorarea voievodului Mihai Viteazul, primul Întregitor al României, la Mănăstirea Plăviceni (localitatea Plopii Slăvitești), cunoscută și sub denumirea de Mănăstirea Alunișul. Acțiunea este organizată de Mănăstirea Plăviceni.

Va putea fi descoperită unicitatea acestui minunat monument arhitectonic din Țara Românească din epoca lui Matei Basarab, edificiu care după aproape 500 de ani de existență fascinează prin frumusețea pe care și-a păstrat-o nealterată de vitregia vremurilor.

În prezent, aici este o mănăstire de călugări cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail si Gavriil, situată alături de vestigiile vechii biserici, monument de patrimoniu aflat în reconstrucție, a cărei restaurare a început prin strădania și cu efortul neobosit al starețului Teoctist Plăviceanul.

Ridicată de Doamna Stanca, soția domnitorului Mihai Viteazul, care, urmărită de turci, s-a ascuns într-un alun să își scape viața de urmăritorii turci, se spune că biserica de la Plăviceni a fost și locul tainic în care au fost ascunse rămășițele pământești ale soțului său, domnitorul Mihai Viteazul.

Mai târziu, pe același loc, marele Vornic Dragomir de Plăviceni a ridicat această mănăstire în timpul domniei lui Matei Basarab, între anii 1646-1649 .

Participând la slujba de cinstire a memoriei marelui nostru domnitor Mihai Viteazul, avem datoria sacră de a ne aduce aminte de un moment de glorie și luptă îndărjită a românilor pentru libertate și unitate națională.

Mihai Viteazul a fost decapitat pe 9 august 1601 în tabăra de la Câmpia Turzii, la comanda împăratului Rudolf al II-lea. Capul a fost luat de un credincios de-al său, conform unei însemnări a lui Radu Mihnea, domn al Țării Românești.

Trupul lui a rămas timp de trei zile pe câmpul de bătălie, fiind batjocorit cu cruzime de oameni și de câini, apoi a fost îngropat de câțiva călugări sârbi.

Ulterior, trupul său a fost dus la Biserica Mitropolitană de la Alba Iulia, unde a rămas pentru o perioadă de timp, însă osemintele voievodului au dispărut și de acolo, înainte de desființarea Mitropoliei Ardealului și transformarea lăcașului în biserică catolică (1701).

Cornelia RĂDULESCU