Aproximativ 30 de sindicaliști ”Spiru Haret” Teleorman au pichetat Prefectura

”Semnalele noastre ar trebui luate în seamă, discutate și mai ales rezolvate”

Aproximativ 30 profesorii teleormăneni afiliați Sindicatului “Spiru Haret” au protestat ieri, 12 februarie 2019, în fața Casei de Cultură din Alexandria, exprimându-și nemuțumirile legate de ”problemele care s-au acumulat în sistemul educațional românesc, implicit teleormănean”, după cum a afirmat Tudor Spiridon, președintele Sindicatului ”Spiru Haret” Teleorman.

”Pichetăm Prefectura județului Teleorman în speranța că Prefectura, respectiv prefectul, va transmite semnalele noastre către Guvernul României, ministrului Educației și credem noi că aceste semnale ar trebui luate în seamnă, discutate și mai ales rezolvate”, a spus Tudor Spiridon.

Acesta a vorbit despre principalele revendicări, amintind despre redimensionarea costului standard per elev, despre acordarea sporului de uzură neuropsihică tuturor categoriilor care predau la clasă și nu numai lor, ci întregului personal din învățământ, despre faptul că foarte multe unități de învățământ nu au serviciile esențiale necesare.

”Mă refer aici la pază, în special, mă refer la pedagogi, la alte categorii de persoane care ar fi necesare în școli, iar directorii se plâng de aceste situații”, a mai spus Tudor Spiridon.

Despre problemele existente în unele unele unități de învățământ din județul nostru a vorbit și Berechet Dumitra, profesor la Liceul Tehnologic nr. 1 Alexandria, specialitate electrotehnică, liderul grupei sindicale din cadrul acestui liceu.

”Sunt o mulțime de posturi în învățământ blocate. Datorită acelui cost standard per elev care e destul de mic, întotdeauna ni se spune de încadrarea în buget. N-avem pedagog pentru cămin. Noi avem o sută de copii la cămin și nu avem pedagog. Avem doar doi supraveghetori de noapte. Muncitorii noștri fac și pe portarii, pentru că nu ne încadrăm în buget. Costul acesta standard per elev este ca o greutate, o piatră de moară legată de picioarele instituțiilor de învățământ. Noi încercăm să ne încadrăm în buget, dar nu cred că aceasta este soluția. Soluția este ca pentru fiecare schemă, dacă sunt prevăzute posturi, să numai fie blocate și să se aloce bani pentru învățământ”, a spus prof. Berechet Dumitra.

Pentru ca revendicările lor să fie acceptate exact așa cum sunt și transmise mai departe, sindicaliștii au pregătit un material pe care l-au înaintat prefectului județului Teleorman, iar în situația în care nu vor primi un răspuns pozitiv la solicitările lor, sindicaliștii vor insista în solicitările lor ”și poate că într-un târziu cineva va înțelege că este vorba în fapt despre copii, despre părinți și mai la urmă și despre profesori și școala românească”, potrivit celor declarate de președintele Sindicatului ”Spiru Haret” Teleorman.

M. MEILĂ