Averile prezidențiabililor

Oamenii de rând se simt parcă mai în siguranță dacă conducătorii lor au ceva avere, acesta fiind unul din motivele că nu s-au cocoțat în fruntea țării să se îmbogățească. De aceea vom urmări ce averi au rând pe rând prezidențiabilii de la alegerile prezidențiale din 10, 24 noiembrie 2019. Și fiindcă alegerile prezidențiale se apropie, apar tot mai multe sondaje de opinie. Astfel analizând ultimul sondaj avem să aflăm că în continuare președintele Klaus Werner Iohannis, susținut de Partidul Național Liberal, se află pe primul loc, fiind creditat cu 43 de procente; acesta este urmat de Viorica Dăncilă cu mai puțin de jumătate de procente decât Iohannis, întrunind 21 %, apoi urmează Dan Barna, candidatul USR-PLUS cu 15 %, Mircea Diaconu susținut de ALDE- Pro România, iar Teodor Paleologu susținut de PMP nu a adunat decât 4 procente. Pe ultimul loc dintre cei 14 prezidențiabili se află Alexandru Cumpănașu, independent, care are sub un procent.

Întorcându-ne la averile prezidențiabililor și vorbind despre Klaus Werner Iohannis, actualul președinte și prezidențiabilul cu cele mai mari șanse de a rămâne la Palatul Cotroceni și pentru un al doilea mandat, acesta nu este un moșier, un latifundiar, fiindcă nu posedă terenuri intravilane sau extravilane. În schimb președintele Iohannis are cinci case în Sibiu, orașul în care a fost profesor și apoi primar până să ajungă președinte. Dintre acestea două sunt apartamente, unul de 84 metri pătrați cumpărat în 1997 împreună cu soția sa Carmen Iohannis, iar al doilea cumpărat tot cu soția sa în anul 2001, cu o suprafață mult mai generoasă, de 253 metri pătrați. Restul caselor, toate cumpărate împreună cu soția, sunt: una de 377 metri pătrați cumpărată în 1992, alta de 76 metri pătrați cumpărată în anul 2007, și tot în același an a mai cumpărat una de doar 64 metri pătrați.

Klaus Werner Iohannis nu are autoturisme, tractoare, mașini agricole, șalupe sau iahturi. Președintele Iohannis nu are nici bunuri sub formă de metale prețioase, bijuterii, obiecte de artă și de cult, nu are colecții de artă sau obiecte de numismatică, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural național. Președintele Iohannis are un cont deschis la BCR din 1999 în care se află depozitați 295.000 de lei, și nu are nici o datorie nici față de bănci nici față de persoane particulare. Și nici nu ar avea nevoie, atâta timp cât președintele câștigă pe an 133.879 lei, la care se mai adaugă și veniturile soției de 22.554 lei pe an.

Ioan DUMITRESCU