Biblioteca Județeană „Marin Preda”: Modernizarea serviciilor

Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman face parte din sistemul național de biblioteci publice românești, aflandu-se în plin proces de modernizare a serviciilor pe care le oferă utilizatorilor săi.

Începând cu luna februarie 2016, biblioteca are propriul site, interesul pentru acesta fiind dovedit de numărul zilnic de utilizatori care îl accesează.

Utilizarea tot mai frecventă a site-ului este datorată și catalogului online, care poate fi accesat direct de pe bjteleorman.ro.

Cu ajutorul catalogului online orice persoană aflată în fața unui dispozitiv cu acces la internet poate afla dacă în colecțiile bibliotecii există un titlu care o interesează.

Realizarea catalogului online a fost posibilă datorită folosirii modulului Catalogare și OPAC al sistemului integrat de bibliotecă TINREAD, Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman alăturându-se celorlalte biblioteci județene, municipale, orășenești și universitare din țară, care fac parte din catalogul național partajat, catalog.biblio.ro.

Începând cu 1 ianuarie 2018 s-a trecut la folosirea unui alt modul din cadrul sistemului TINREAD. Este vorba despre modulul Circulație, care permite înregistrarea și evidența utilizatorilor în sistem, precum și efectuarea operațiunilor de împrumut, restituiri, prelungiri sau rezervări de documente.

Astfel, fiecare utilizator primește un nume și o parolă de acces cu care se poate conecta din catalogul online la contul personal și poate să vizualizeze tranzacțiile de împrumut efectuate, termenele de restituire ale documentelor împrumutate, cat și eventualele depășiri de termene și penalitățile acumulate.

Acest lucru a devenit posibil prin achiziționarea, la sfârșitul lunii martie 2018, pentru început, a 30 de licențe pentru utilizatori, urmând ca, pe măsură ce aceștia se obișnuiesc cu noul instrument modern de comunicare cu biblioteca, să fie achiziționat un număr suficient de licențe.

Datorită noutății și complexității modulului Circulație, este nevoie de timp și de instruirea utilizatorilor, dar și a bibliotecarilor.

Cornelia RĂDULESCU