Biblioteca Orășenească „Miron Radu Paraschivescu” Zimnicea: Omagierea scriitorului Aurel Sergiu Marinescu

Biblioteca Orășenească „Miron Radu Paraschivescu” din orașul Zimnicea l-a omagiat marți, 12 februarie 2019, pe Aurel Sergiu Marinescu.

Aurel Sergiu Marinescu, scriitor, eseist, publicist și memorialist, s-a născut la Zimnicea pe 12 februarie 1929, fiind fiul lui Toma Marinescu, comerciant, şi al Dorinei Marinescu (născută Ciocan, fiică de negustor din Câmpulung Muscel).

A urmat clasele primare în Zimnicea, apoi cursurile liceale la liceul „I.C. Brătianu” din Piteşti (1940-1946) şi ale Colegiului Naţional „Sfântul Sava”, din Bucureşti (1946-1947), unde a trecut clasa a VI-a şi a VII-a într-un singur an.

S-a înscris la Facultăţile de Drept şi Filosofie ale Universităţii din Bucureşti, de unde la sfârşitul anului al doilea (mai 1949) a fost exmatriculat, fiind socotit „element al reacţiunii”, pentru motivul că era membru al PNL-Brătianu, avea origine mic-burgheză şi convingeri democrate şi anticomuniste.

În toamna anului 1949 a fost admis la Facultatea de Istorie, dar peste două luni a fost din nou exmatriculat.

Arestat în 1951 și 1958 pe considerente politice, în 1974 a reusit să plece din țară legal, la invitația unui unchi stabilit în Franța.

A cerut azil politic și s-a stabilit în Statele Unite, la New York, devenind un autentic luptător pentru libertatea patriei lui.

S-a stins din viață pe 31 august 2008.

La evenimentul care a avut loc la Biblioteca Orășenească „Miron Radu Paraschivescu” Zimnicea au participat elevi ai Liceului Teoretic Zimnicea, prof. Marian Bibina și primarul orașului Zimnicea, Petre Pârvu.

O diplomă, o plachetă și o medalie omagială în cinstea scriitorului Aurel Sergiu Marinescu au fost prezentate de primarul orașului.

Cornelia RĂDULESCU