Birocrația sufocă România

Într-un clasament global al țărilor unde există birocrație excesivă, România se clasează pe locul 18 din 94 de țări vizate de cercetarea respectivă.

Iar această poziție fruntașă în clasamentul celor mai birocratice sisteme administrative explică locurile codașe pe care România le ocupă în clasamentele ce privesc sărăcia, lipsa infrastructurii rutiere și feroviare, reducerea drastică a capitalului românesc din economie.

În România zilelor noastre, o simplă hârtie fără de care nu poți să începi sau să dezvolți o afacere se eliberează în câteva săptămâni sau luni iar antreprenorii sunt nevoiți să transfere costurile întârzierii în preț sau să scoată bani din buzunarul propriu ori să se împrumute.

Pentru că legile sunt contradictorii sau se schimbă prea des, întârzierile diferă în funcție de fiecare autoritate locală și de hachițele funcționarilor, care nu acționează în spiritul legii, ci fiecare în legea lui. Așa se face că multe afaceri sunt omorâte în fașă, deși ele ar putea fi profitabile și pentru antreprenor și pentru stat.

La o întâlnire cu reprezentanții guvernului, cei de la asociația intreprinderilor mici și mijlocii au semnalat obstacolele pe care statul le pune în calea dezvoltării lor. S-a vorbit despre procedurile complicate și îndelungate de autorizare, despre faptul că autorizațiile cu termene prea mici de valabilitate iar costurile administrative de autorizare și avizare sunt prea mari, mai ales că la acestea se adaugă numeroase taxe parafiscale.

Guvernanții de ieri și de azi au tot vorbit despre reducerea birocrației, dar, practic, ne scăldăm în aceleași ape tulburi. Așa că au dreptate cei care susțin că avem nevoie urgentă de o legislație care să simplifice procedurile, anulând lucrurile inutile care îngreunează dezvoltarea mediului de afaceri și, mai ales, birocrația excesivă.

Dar pentru asta doar critica la adresa legislației și a Executivului nu este de ajuns. Oamenii de afaceri, mai mari sau mai mici, trebuie să se unească și să-și impună punctele de vedere pentru că ei sunt sângele economiei fără de care însuși statul birocratic s-ar sufoca.

Șt. B.