BJ „Marin Preda” Teleorman: Inovație în serviciile de bibliotecă

Săptămâna trecută, la Biblioteca Națională a României (Sala Sergiu Celibidache) a avut loc un prim eveniment în cadrul seriei „Întâlnirile profesionale ale Bibliotecii Naționale”, cu tema „Inovație în serviciile de bibliotecă (tehnologia informației în biblioteci- aplicații și proiecte inovatoare; biblioteca în sprijinul cunoașterii științifice)”.

Programul a debutat cu un cuvânt de deschidere al directorului general al Bibliotecii Naționale a României, Carmen Mihaiu, și a continuat cu prezentarea unor teme de interes pentru participanți.

Astfel, Nicolaie Constantinescu, comunitatea Kosson, a prezentat aplicația „Bibliokulus sau cum se poate realiza o evidență primară a depozitului cu ajutorul telefonului mobil”, în timp ce drd. Lenuța Ursachi, Universitatea „Dunărea de Jos”, a venit în fața bibliotecarilor cu o realizare a bibliotecii universitare gălățene privind „Depozitul digital instituțional și catalogul online de bibliotecă, instrumente de integrare a serviciilor de referințe la distanță”.

Prima parte s-a încheiat cu alocuțiunea ținută de dr. Adriana Borună, de la Biblioteca Națională a României, despre accesibilizarea bibliotecilor pentru persoanele cu diferite tipuri de dizabilități, pentru ca, după o scurtă pauză, să fie prezentate următoarele subiecte: „Faptele contează! Bibliotecile, avocați ai adevărului”- lector dr. Robert Coravu, Universitatea din București, „Bibliotecile și educația pentru știință”- dr. Claudia Șerbănuță, Fundația Progress, „Bibliotecile și comunicarea (pseudo)științei ”- drd. Mihai Constantinescu, Universitatea din București.

Finalul a aparținut concluziilor pe marginea temelor prezentate, fiind un adevărat schimb de experiență profesională și bune practici între diferite tipuri de biblioteci, cu atât mai mult cu cât au fost prezenți bibliotecari din biblioteci publice, școlare și universitare.

Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman a fost reprezentată la eveniment de Viorel Fota, manager, Livia Badea și Nicoleta Alexe, bibliotecare.

Cornelia RĂDULESCU