Bruxellesul sprijină crescătorii de suine din România pentru eradicarea PPA

Pesta Porcină Africană, conform datelor oficiale prezentate de către conducerea Agenției Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, evoluează în țara noastră în 337 de localități, din 25 de județe, înregistrându-se un număr de 1.105 de focare, dintre care 15 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A. În alte 4 județe existau doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost eliminați 484.422 de porci afectați de boală și există 2.175 de cazuri la mistreți.

Având în vedere numărul foarte mare de focare de Pestă Porcină Africană existente în România, autoritățile de la Bruxelles au propus intrarea totală a țării noastre în “zona roșie” privind focarele PPA și riscul extinderii Pestei Porcine Africane. Astfel, Bruxellesul oferă țării noastre posibilitatea de a proteja și sprijini mult mai eficient exploatațiile românești de suine în a evita riscul de a fi contaminate efectivele cu virusul PPA, și implicit a pierderilor financiare provocate fermeirilor de această boală.

Conform Asociației Crescătorilor dși Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România, asociație condusă de medicul veterinar Mary Pană, este nevoie ca România să protejeze în acest moment mai ales suinele din fermele mari, pentru ca boala să fie, treptat, eliminată, în acest sens asociația fiind de acord cu decizia oficialilor de la Bruxelles. PPA, prezentă în exploatațiile mari de suine, înseamnă distrugerea filierei de carne de porc a României, cu pagube imense pentru bugetul național, fermieri și consumatori”. Intrarea României „în roșu” reprezintă declararea oficială a pestei porcine ca evoluând în majoritatea spațiului național, fapt care va aduce și schimbarea politicii de eradicare a bolii și implicit a politicii comerciale. ”Trecerea la ștampila hexagonală, abatorizarea în condiții de siguranță și consumul intern al cărnii proaspete, netransformate la 80 grade Celsius se pot realiza. Carnea proaspătă, rămânând pe teritoriul național, se va utiliza marca hexagonală doar pentru a evita orice tentativă de ieșire a cărnii proaspete din România spre spațiul comunitar”, explică ACEBOP ce înseamnă propunerea CE de a intra ”în roșu”.

George ZAVERA