Bugetul

Premierul României, teleormăneana Viorica Vasilica Dăncilă a anunțat prezentarea bugetului de stat pe anul 2019, buget în care se vorbește în culori atractive despre pușculița românilor pe anul în curs. Și pentru ca pensionarii să doarmă liniștiți, premierul îi anunță că punctul de pensie va crește.

Premierul Viorica Dăncilă anunță că: ”Deficitul bugetar se va păstra la 2,55. Aș vrea să subliniez câteva linii importante ale structurii bugetare. Vom asigura plata drepturilor și indemnizațiilor sociale.Continuăm creșterea punctului de pensie cu 15 % începând cu septembrie 2019, dar și a pensiilor minime cu 10 %”. Premierul Viorica Dăncilă a mai dat și alte vești bune: ”De asemenea vrem să asigurăm majorarea salariului de bază. Pe sănătate: Sănătatea este o prioritate pentru noi. Anul acesta bugetul este cu 6,1miliarde lei mai mare decât sumele cheltuite anul trecut. Se impune și creșterea investițiilor în unitățile sanitare. Vom finaliza investițiile în unitățile sanitare începute anul trecut. Ministerul Sănătății are ca prioritate îmbunătățirea programelor medicale, cum ar fi Mama și copilul”.

Premierul Viorica Dăncilă, înainte de depunerea spre aprobare înParlament a bugetului de stat, pe care se spune Guvernul l-a aprobat, în fapt Executivul l-a elaborat doar, urmând ca acesta să fie aprobat de Parmament și apoi promulgat de președintele Klaus Werner Iohannis, a mai spus: ”Voi enumera câteva programe importante pentru sistemul de învățământ: dotarea claselor 5-12 cu table electronice interactive, rechizite în valoare de 0,7 miliarde lei, și majorarea cu 25 % a veniturilor nete ale cadrelor didactice. 2019 va fi anul investițiilor. Alocăm 49,65miliarde lei pentru investiții. O alocare importantă este la Ministerul Transporturilor, unde fondurile sunt cu 6 miliarde mai mari decât în 2018. Bugetele locale beneficiază anul acesta de o alocare de 47,9 miliarde lei, adică cu 13 % mai mult decât anul 2018. Impozitul pe venitul colectat la bugetul de stat merge în proporție de 100 % la bugetele locale, respectiv 22 miliarde lei”.

Și a mai vorbit primul-ministru Viorica Dăncilă despre cum vor fi cheltuiți banii de la bugetul de stat anul acesta; rămâne doar ca banii pe care și-i propune Guvernul să-i cheltuiască anul acesta, să și fie în visteria statului, să fie adunați prin taxe și impozite, prin amenzi, penalități de întârziere, și alte mijloace de stranger a banilor.

Ioan DUMITRESCU