Candidați la alegerile europarlamentare

Candidații pentru alegerile europarlamentare de peste o lună, partidele politice din România se pregătesc fiecare cum știe. În Parlamentul European îi așteptă și pe politicienii români alte familii politice, mai mari, mai bine structurate. Astfel, în Parlamentul European, cea mai mare familie politică este reprezentată de Partidul Popular European, urmat de Partidul Socialiștilor Europeni, de Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, Partidul European al Verzilor, Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, Partidul Stângii Europene, Mișcarea pentru o Europă a Libertăților și Democrației, Partidul Democrat European, Alianța Liberală Europeană, Alianța Europeană pentru Libertate, Alianța Mișcărilor Naționale Europene, Mișcarea Politică Creștină Europeană, Democrații Europeni, atât de multe formațiuni politice încât în Parlamentul European se regăsește unitatea în diversitate, cum îi plăcea să amintească Vioricăi Dăncilă în vremea în care era europarlamentar.

În țară, pentru alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, toate formațiunile politice parlamentare, cât și cele neparlamentare se pregătesc de alegeri, chiar dacă interesul românilor pentru cine îi va reprezenta în Parlamentul European este foarte scăzut. Cu toate acestea partidele politice și-au completat listele de candidați și-au și început campania electorală.

Partidul Social Democrat în alianță cu Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat și cu Partidul Ecologist Român deschide lista candidaților pentru alegerile europarlamentare cu Rovana Plumb, urmată de jurnalista Carmen Avram, Maria Grapini și Claudiu Manda, soțul Liei Olguța Vasilescu. Partidul Național Liberal are în fruntea listei de candidați la Parlamentul European pe jurnalistul Rareș Bogdan, urmat de Mircea Hava, Siegfrid Mureșan, Vasile Blaga. Și Alianța Liberalilor și Democraților are candidați, deschizând lista cu Norica Nicolai, Daniel Barbu, Renate Weber, Ovidiu Silaghi. Primii candidați ai Alianței USR PLUS sunt Dacian Cioloș, Cristian Ghinea, Dragoș Nicolae Pâslaru, Clotilde Armand. Și Partidul Mișcarea Populară are lista completă pentru alegerile europarlamentare, lista fiind deschisă de Traian Băsescu, Eugen Tomac, Ioana Constantin, Marius Pușcan. Chiar și partide care în aceast mandat nu au avut reprezentare parlamentară, precum Uniunea Națională pentru Progresul României are candidați, lista deschizând-o cu Ilie Năstase, urmat de Anghel Iordănescu și alții.

Ceea ce nu au auzit încă românii de la candidații pentru europarlamentare este programul acestora, ce proiecte legislative vor încerca să promoveze în Parlamentul European, cum vor ajuta românii simpli din țară, după ce ei vor încasa indemnizația de minimum 10.000 de euro lunar și de două ori mai mult pentru sumele forfetare.

Ioan DUMITRESCU

Leave a Reply