Căruţele “meseriaşilor”, pericol pe drumurile publice teleormănene, dar şi pentru fermieri

Nici nu s-a copt bine recolta de toamnă, că micii proprietari de terenuri din Teleorman au şi luat drumul câmpului, pentru a-şi strânge produsele agricole. Oameni cinstiţi, gospodari, care muncesc din greu pentru a-şi asigura traiul zilnic şi a-şi asigura necesarul de produse agricole şi furaje pentru perioada de peste an.
Din păcate, alături de oamenii cinstiţi, câmpurile din Teleorman au fost luate cu asalt şi de către fel şi fel de infractori, ţinta acestora fiind cu predilecţie culturile fermierilor, de unde fură fără ruşinare, atât în miezul nopţii, dar şi pe timpul zilei. Binecunoscuţii căruţaşi de meserie, şi nu numai ei, fură la drumul mare, infractorii profitând de neimplicarea şefilor posturilor de poliţie comunale, dar şi de lipsa de interes manifestată de către conducerile primăriilor în special din mediul rural de a organiza acţiuni de control şi pază pe raza fiecărei localităţi.
După ce fac cheltuieli foarte mari pentru cultivarea terenului, mulţi dintre fermieri dar şi micii producători agricoli îşi văd astfel recoltele prăduite de către derbedei, fără ca organismele abilitate ale statului să le întindă vreo mână de ajutor. Aşa cum s-a întâmplat zilele trecute, de exemplu, în satul Grosu, aparţinând comunei Mîrzăneşti, unui localnic infractorii furându-i recolta de porumb de pe o suprafaţă de un pogon şi jumătate de teren. Acţionând fără nici-un fel de scrupule, fără nici o teamă că ar fi putut prinşi şi deferiţi justiţiei, infractorii au tăiat şi o parte din coceni, ca “bucuria” proprietarului să fie deplină. Sesizată fiind, Poliţia, deocamdată, ca şi în alte cazuri petrecute în judeţ, a trecut la cercetări, numai că hoţii sunt aşa de mulţi, că uneori e şi greu să-l depisteze pe infractorul de drept. Cum astfel de cazuri e posibil a se înmulţi de la o zi la alta, dată fiind experienţa nefastă a anilor precedenţi, se impune mai mult ca oricând instituirea din partea Inspectoratului Judeţean de Poliţie a unui program permanent de control de către personalul posturilor locale de poliţie a tuturor mijloacelor de transport, cu deosebire a celor cu tracţiune animală atât în câmp, cât şi pe drumurile publice. Fiecare din cei controlaţi trebuie să poată proba provenienţa recoltei, în caz contrar urmând să suporte rigorile legii.
De furtul recoltelor teleormănenilor de către infractori responsabile sunt şi autorităţile locale, primarii dar şi consiliile şi locale deopotrivă. Stă la îndemâna conducerilor unităţilor administrativ-teritoriale să emită hotărâri pentru controlul tuturor mijloacelor de transport a produselor agricole din câmp, pentru a se proba proveninţa recoltei, dar şi pentru interzicerea circulaţiei pe timp de noapte a oricărui mijloc de transport în perioada campaniei de toamnă. Cu cât controalele vor fi mai dese şi eficiente, cu atât mai mult vor fi apărate culturile agricultorilor de ispita infractorilor de a le jefui.
Căruţaşii infractori, în plină campanie de toamnă, sunt nu numai un pericol pentru proprietarii culturilor agricole, pe care le dijmuiesc fără ni-un fel de remuşcare, dar sunt şi un pericol real la adresa siguranţei pe drumurile publice. Pe timp de noapte, mai ales la ceasul înserării, încărcate cu produse vegetale, şi neechipate necorespunzător cu lumini şi stopuri ori plăcuţe fosforescente, căruţele infractorilor dar şi ale unora din rândul cetăţenilor cinstiţi sunt un pericol pentru conducătorii auto, în fiecare an din cauza lor producându-se accidente urmate cu pierderea de vieţi omeneşti. Interzicerea circulaţiei hipo pe drumurile publice pe timp de noapte e soluţia ce se impune imediat, pentru a curma producerea nedoritelor accidente. Într-o astfel de situaţie, şi-ar fi putut demonstra valabilitatea drumurile de pământ paralele cu şoselele modernizate, destinate circulaţiei cu tracţiune animală. Numai că autorităţile locale au uitat pur şi simplu de această sarcină expres prevăzută de lege, indolenţa multora dintre primari şi dintre şefii posturilor locale de poliţie fiind evidentă. Poate că şi la nivelul conducerii IPJ Teleorman s-a uitat de necesitatea amenajării drumurilor destinate circulaţiei cu tracţiune animală, de vreme ce despre o astfel de măsură nici măcar nu se mai face vorbire.

George ZAVERA