Câștigătorii Concursului Național de Literatură “Pe urmele Moromeților “, a XVII-a ediție

In semn de omagiere a celui mai reprezentativ prozator teleormanean, Marin Preda, unul dintre marii nostri scriitori nationali, nascut acum 96 de ani,la 5 august 1922, in satul Silistea Gumesti,din Campia Dunarii,Inspectoratul Scolar Judetean Teleorman, in parteneriat cu Scoala Gimnaziala “Marin Preda” din Silistea Gumesti si Primaria comunei Silistea Gumesti au organizat, de curand, la Caminul Cultural din localitate, cea de-a VXII-a editie a Concursului National de Literatura, sugestiv intitulat “Pe urmele Morometilor”.

Devenit deja o traditie pentru judetul nostru, Concursul Scolar de Literatura, o veritabila confruntare cu public, se adreseaza cu precadere elevilor din clasele V-VIII din judetul Teleorman, dar si din alte judete ale tarii.

Menirea intregii actiuni culturale este cunoasterea mai profunda si popularizarea vastei opere a marelui nostru romancier si nuvelist teleormanean, cultivarea interesului pentru lectura si a placerii de a citi in randul elevilor.

Daca la cele 16 editii anterioare, concursul a fost sponsorizat de catre ec. Adriana Sgarbura, o generoasa fiica a satului de aici, anul acesta, sponsorizarea a fost asigurata de alti silisteni, urmasi de-ai morometilor care nu vor sa-l uite pe omul de geniu Marin Preda, cel care a dus numele Teleormanului si al vechiului sat romanesc de pe aceste meleaguri pe meridianele lumii.

Este vorba despre Florina Haritonov (manager la firma “Metal Creativ” Bucuresti), Valentin Vacarus (manager la firma “God Mother” Bucuresti) si Roxana Ciurpin (psihoterapeut la Centrul de Psihologie Creativa Bucuresti), tustrei, mari admiratori si iubitori ai fostului lor consatean, ”cel mai iubit dintre teleormaneni”

Cei 45 de elevi inscrisi la concurs, de la cele 11 scoli gimnaziale din judetele Teleorman, Arges, Calarasi si Galati, ce si-au anuntat din timp participarea, pentru premiile puse in joc,au avut de parcurs ca bibliografie obligatorie cele doua romane reprezentative ale lui Preda, ”Morometii” (vol. I si II) si “Viata ca o prada”, avand in vedere sa cunoasca foarte bine continutul acestora, ca si multe amanunte din paginile lecturate (expresii, nume de personaje, intamplari,fapte, date, cifre etc.)

Insotita de profesori de specialitate de la ISJ Teleorman,printre care Stefania Panea, Angela Lapadatu si Daniela Cismaru, in calitate de coordonator al intregului eveniment cultural si presedinte al comisiei de jurizare a fost doamna prof. dr. Alexandra Mocanu, inspector scolar pentru limba si literatura romana.

Printre cei prezenti la aceasta intalnire de suflet s-au aflat numerosi elevi si parinti ai acestora, cadre didactice, multi sateni, reprezentanti ai comunitatii locale, in frunte cu primarul localitatii, Stelian Niculae, alti invitati, printre care si Stere Gulea, recunoscutul regizor al filmului “Morometii”.

Trecandu-se la desfasurarea competitiei de esenta morometiana, ce a durat aproape trei ore,dupa cateva runde de intrebari si raspunsuri, nu lipsite de emotii, in final, cele trei premii acordate au fost obtinute, in ordine, de catre urmatorii elevi: Vlad Robert Petec (cls.a VIII-a, Sc. “Basarab I” Curtea de Arges, jud. Arges- prof.indrumatori Mirela Eremia si Gabriela Paun); Elena Camelia Dogaru (cls.a VIII-a, Sc. “Marin Preda “Silistea Gumesti, jud. Teleorman- prof.indrumator Ioana Neagu); Elena Georgiana Stolea (cls.a VI-a,Sc. Nr.1 Nana, jud. Calarasi- prof indrumator Aurel Militaru).

Cele trei mentiuni oferite au revenit elevelor: Mari Albu (cls.a VII -a, Sc. “Mihai Eminescu” Rosiorii de Vede, jud Teleorman- prof indrumator Emilia Ionescu); Laura Alexandra Predan(cls. a VIII -a, Sc. “Basarab 1” Curtea de Arges, jud Arges-prof. indrumatori Mirela Eremia si Gabriela Paun); Ana Maria Nastase (cls a VI -a, Sc. Nr.1 Videle, jud.Teleorman – prof. indrumator Florentina Dinculescu).

Ca si in ceilalti ani, chiar daca nu au urcat pe podium, toti concurentii au primit diplome de participare, carti din opera lui Marin Preda, precum si cate un pachet cu dulciuri si racoritoare, toate asigurate de sponsorii si organizatorii concursului.

In plus, pentru efortul lor, castigatorii primelor trei locuri si primelor trei mentiuni, au primit, in mod diferentiat, si premii in bani, de la 500 la 100 lei.

In completarea actiunii culturale, elevii Scolii Gimnaziale din Silistea Gumesti, imbracati in straie de sarbatoare, supravegheati indeaproape de prof. Adriana Sanduleasa, director al unitatii scolare si prof. Marian Pacila, vin pe scena caminului cultural cu un frumos si bogat program artistic, compus dintr-un montaj literar- muzical, intitulat “Omagiu lui Preda“, urmat de cateva interpretari scenice ale unor fragmente selectate din opera scriitorului omagiat, pe care “ micii actori “ le fac cu mult talent, suflet si daruire, fapt pentru care sunt rasplatiti cu indelungi aplauze.

Fiind o reusita intalnire omagiala, doamna prof. dr. Alexandra Mocanu, adreseaza felicitari pentru castigatori si ceilalti concurenti, pentru organizatori si sponsori, pentru profesorii care s-au implicat in pregatirea copiilor pentru acest concurs, indemnandu-i sa se aplece asupra cartilor recomandate.

Cuvinte de lauda se cuvin si cadrelor didactice de la scoala – gazda, in frunte cu actualul director, prof. Adriana Sanduleasa, care in miez de vara si de vacanta, an de an, raman un partener activ al actiunilor derulate, pentru bunul mers al acestui insemnat eveniment.

Cu prilejul acestei zile omagiale, multi dintre cei veniti, pentru prima data, in satul natal al marelui scriitor, au putut vizita Casa Memoriala si Centrul Memorial “ Marin Preda “, asezaminte culturale ce sunt incluse printre obiectivele turistice ale judetului Teleorman.

LEON ARMEANCA