Câțiva prezidențiabili

După decembrie 1989 pe la Palatul Cotroceni s-au perindat câțiva președinți, respectiv Ion Iliescu, două mandate și jumătate, Emil Constantinescu, Traian Băsescu tot două mandate, Klaus Werner Iohannis.Unii dintre șefii statului au cunoscut atribuțiile președintelui României, alții le-au ignorat. Printre atribuțiile președintelui se numără: președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și integrității naționale, veghează la respectarea Constituției și execută funcția de mediere între puterile statului. În politica internă desemnează un candidat pentru funcția de premier, iar în politica externă încheie tratate internaționale în numele României.

Klaus Werner Iohannis, actualul președinte, susținut de Partidul Național Liberal, își dorește al doilea mandat. Iohannis s-a născutpe 13 iunie 1959 la Sibiu, tatăl său fiind Gustav Heinz Iohannis iar mama sa fiind Susanne Iohannis. Este căsătorit cu Carmen Iohannis și nu are copii. Iohannis este de etnie sas, de religie este evanghelic luteran, și de profesie profesor de fizică.

Viorica Vasilica Dăncilă, președintele PSD-ului și premier al României vrea și ea la Cotroceni. Viorica Dăncilă s-a născut pe 16 decembrie 1963 la Roșiorii de Vede. Este căsătorită cu Cristi Dăncilă, are un copil, este inginer, și este creștin ortodoxă. A fost o apropiată a lui Liviu Nicolae Dragnea, europarlamentar două mandate, este prim-ministru și acum își dorește să ajungă la PalatulCotroceni.

Dan Barna este susținut în lupta pentru Palatul Cotroceni de Uniunea Salvați România în alianță cu PLUS. Este căsătorit cu Olguța Dana Totolici.

Mircea Diaconu, actor, inițial prezidențiabil independent, este susținut în lupta pentru Palatul Cotroceni de Pro România al lui Victor Ponta și de ALDE al lui Călin Popescu Tăriceanu.

Ramona Ioana Bruynseels este prezidențiabilul Partidului Puterii Umaniste. Este căsătorită cu Dominic Bruynseels, are șanse mici la alegerile prezidențiale, dar este hotărâtă să meargă mai departe.

Atrași ca fluturii la lampă, prezidențiabilii își doresc să se plimbe prin grădina Palatului Cotroceni, să fie primii oameni din stat, să dea decorații și să numească ambasadorii, să meargă cu avionul prezidențial și să dea decrete prezidențiale. Dintre cei mulți prezidențiabili doar doi vor intra în turul doi al alegerilor din noiembrie, și doar unul va câștiga. Românii au de unde alege.

Ioan DUMITRESCU