De la Videle la J.A.I.

Fostă secretară la o grădiniță sau la o școală din comuna Videle, ajunsă apoi prefect al județului Teleorman, reprezentantul Guvernului în teritoriu, declarată apolitic, ajunsă apoi candidată din partea Partidului Social Democrat la alegerile parlamentare din 2016, ajunsă senator, apoi ministru de Interne, Carmen Daniela Dan se pare că a avut permanent o stea norocoasă deasupra capului său blond.

Joi, 7 februarie 2019, Carmen Daniela Dan a prezidat la Parlamentul României reuniunea miniștrilor Justiției și pe cei ai Afacerilor Interne din cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene. Reuniunea s-a desfășurat în contextul exercitării de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene. La reuniunea respectivă au participat toți ministri Afacerilor de Interne, precum și ministri de Justiție, dar și comisarii europeni pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, pentru securitate internă, pentru combaterea terorismului, directorul executiv Europol, și alți comisari europeni.

Cu acest prilej, Carmen Daniela Dan, ministrul de Interne, senator social-democrat de Teleorman, a declarat: ”Voi pune în discuție tema aderării României la spațiul Scheengen la reuniunea JAI”. Vorbind despre reuniunea respectivă, senatorul de Teleorman, Carmen Daniela Dan a mai spus: ”Este o întâlnire extraordinar de importantă, prima în domeniul pe care îl gestionez, sub președinția României. În marja reuniunii informale, eu voi avea și discuții bilaterale cu miniștrii care în mod constant, de-a lungul vremii, s-au poziționat împotriva aderării României la spatiul Schengen. Trebuie să le spun că România și-a îndeplinit absolut toate condițiile tehnice pentru aderare”.

Carmen Daniela Dan este însă conștientă de ceea ce va putea obține la reuniunea JAI de la București, și a mai declarat: ”Însă într-un JAI informal nu vom putea să forțăm un vot, dar vom putea obține acea concluzie și vom putea să răspundem întrebărilor, și eu mă aștept să fie întrebări din partea celor care probabil mai au încă motive să găsească tot felul de argumente pentru a se opune aderării”.

Ce va reuși sau nu ministrul de Interne Carmen Daniela Dan, rămâne de văzut după reuniunea JAI de la București. Este de preferat să nu fie doar promisiuni, dar pentru asta senatorul de Teleorman va trebui să îi convingă pe omologii săi din cele 27 de țări ale Uniunii Europene, că România este pregătită pentru spațiul Schenghen.

Ioan DUMITRESCU