De Sfânta Maria, teleormănenii au petrecut cu mese bogate, dar le-a priit şi odihna prelungită

Sărbătoarea de Sfânta Maria, din 15 august a.c., dar şi cadoul oferit bugetarilor de către Guvern de a beneficia de încă o zi liberă, ieri, au fost bine venite pentru marea majoritate a teleormănenilor. Mii de conjudeţeni au participat la slujbele religioase dedicate Sfintei Marii, ţinute în toate lăcaşele de cult din judeţ, iar mulţi dintre credincioşi, singuri sau împreună cu familiile lor, s-au deplasat la Mănăstirea domnească de la Curtea de Argeş şi la Mănăstirea Nicula, din judeţul Cluj, unde să se închine Maicii Domnului şi să-şi găsească alinarea suferinţelor pricinuite de boli sau de alte evenimente ce le-au marcat negativ existenţa. La marea majoritate a bisericilor din Teleorman, la slujbele organizate joi, a fost o mare afluenţă de oameni în vârstă, dar şi de tineri, ceea ce dovedeşte că ortodoxismul, credinţa în Dumnezeu sunt şi vor fi şi de acum încolo parte a vieţii pământene a celor ce trudesc pe aceste neasemuit de frumoase meleaguri româneşti.
Şi cum la orice astfel de mare sărbătoare creştină tradiţia impune şi o petrecere în cinstea celor ce, cu binecuvântarea slujitorilor Bisericii, poartă numele de Marin, de Maria, ori nume derivate din acestea, câteva mii de familii din judeţ au organizat mese aprovizionate din belşug, cu participarea unor rude sau prieteni. Dealtfel, joi, de Sfânta Marie, în întreaga ţară aproape 1.200.000 de români, purtând numele de Marin ori Maria, au avut prilejul să-şi sărbătorească ziua onomastică. Printre ei s-au aflat şi mulţi dintre teleormănenii aflaţi la muncă în străinătate, veniţi să-şi petreacă vacanţa alături de părinţi, de cei dragi.
Încă de miercurea trecută, supermarket-urile din oraşele teleormănene dar şi magazinele alimentare din mediul sătesc au fost luate cu asalt de către localnici, mai ales că poştaşii aduseseră deja o bună parte din pensii. şi din salarii. Lucru evident în magazinele alimentare, dar şi la bancomatele instalate la oraş unde zeci şi zeci de oameni s-au aşezat la rând pentru a-şi scoate banii de pe carduri.
Şi terasele restaurantelor, precum şi zonele de agrement din oraşele teleormănene au fost pline de consumatori, îndeosebi din rândul tinerilor, mai ales joi şi vineri, în prima parte a fiecărei zile, dar şi la orele serii. Dacă joi, de Sfânta Maria, foarte mulţi dintre teleormăneni au preferat mesele festive, inclusiv cu binecunoscutul grătar încins acasă, la pădure sau în spatele blocului, vineri atmosfera de sărbătoare a început deja să pălească. Poate şi datorită faptului că banii au fost mult mai puţini în comparaţie cu anii trecuţi, ieri, la Alexandria, de exemplu, partea centrală a municipiului a fost luată cu asalt de către localnici mai mult pentru o plimbare în aer liber, pentru a beneficia de vremea mult mai răcoroasă decât în zilele precedente, decât pentru a face cumpărături.
În câteva localităţi teleormănene au fost organizate serbări populare, aşa cum s-a întâmplat bunăoară la Zimnicea şi Fântânele.
În judeţ nu s-au întâmplat evenimente deosebite, la asigurarea ordinii şi liniştii publice veghind nu mai puţin de 300 de poliţişti, permanent la datorie aflându-se şi jandarmii, pompierii şi echipajele SMURD.

George ZAVERA