Despre locale

Cei 14 candidați la alegerile prezidențiale își fac campanie electorală fiecare cum știe, unii atacându-i pe ceilalți, alții prezentând proiectele lor de viitori președinți ai României, dacă vor ajunge. În același timp parlamentarii, senatorii și deputații se gândesc la viitoarele alegeri parlamentare, și știu că fără ajutorul primarilor, care duc greul în campaniile electorale de la parlamentare, ei nu vor mai prinde un mandat, drept pentru care alegerea primarilor este foarte importantă pentru parlamentari.

Miercuri, 16 octombrie 2019, senatorii au dezbătut propunerea partidului Uniunea Salvați România de votare a primarilor din două tururi. Se știe că la ultimele alegeri locale Uniunea Salvați România nu a obținut nici un primar, fiindcă la vremea respectivă USR nu exista. Se știe și faptul că un primar în funcție are mult mai multe șanse decât ceilalți contracandidați. Totuși alegerea primarului în două tururi de scrutin ar da mult mai multă legitimitate alesului, decât alegerile într-un singur tur.

Și cu toate astea, miercuri, 16 octombrie Senatul României a respins organizarea alegerilor locale în două tururi. Alegerea primarilor în două tururi era o condiție pusă de mai multe partide pentru susținerea Guvernului Orban în Parlament. Propunerea respectivă a primit 33 de voturi ”pentru” și 47 de voturi ”împotrivă”, drept pentru care nu a trecut de Senat. Potrivit proiectului respectiv de lege, un al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarilor în două tururi ar fi organizat dacă niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi. Turul doi de scrutin s-ar organiza ca și la alegerile prezidențiale la două săptămâni de la primul tur de scrutin. Proiectul legislativ făcând parte din legile organice, Camera Deputaților este forul decizional.

USR, ALDE, Pro România și PMP au susținut alegerea primarilor în două tururi, aceste formațiuni politice având mult mai puțini primari decât social-democrații. PSD și UDMR s-au pronunțat pentru un singur tur de scrutin la alegerile locale ale primarului. În două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor, PSD și UDMR ar pierde mulți primari, și poate și PNL ar pierde câțiva primari, și fără primari și parlamentarii ar fi dezavantajați.

Ioan DUMITRESCU