Direcția Silvică Teleorman asigură lemne de foc pentru populație, la un preț mediu de 170 lei metrul cub

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva SA asigură populației, contracost, cantități importante de lemne pentru încălzirea locuințelor pe timpul iernii. În primele șase luni din acest an, Romsilva a livrat populației un volum de 608.926 metri cubi de lemn de foc, la un preț mediu de 178,6 lei/ metrul cub. Conform precizărilor făcute de conducerea Romsilva, la această dată disponibilul de lemn de foc se ridică la 272.961,98 metri cubi. Practic, față de anul 2016, Romsilva a dublat cantitatea de lemne de foc pusă la dispoziția populației, respectiv de la 840.000 m.c. în 2016 la 1,7 milioane m.c. la finele anului 2018.

Prețul lemnului pentru încălzirea locuinței, livrat direct populației, variază în funcție de specie, sortiment și condițiile de livrare, la care se adaugă costurile de transport.

Direcțiile silvice județene au întreprins demersuri pentru a oferi și servicii privind transportul lemnelor din pădure cât mai aproape de comunitățile locale, astfel încât populația să se poată aproviziona cu lemne de foc.

La finele lunii trecute, volumul disponibil de lemne pentru foc existent în cele patru Ocoale silvice – Alexandria, Roșiorii de Vede, Slăvești și Turnu Măgurele, din componența Direcției Silvice Teleorman, era de 2.635 mc. Prețul de vânzare a lemnelor de foc la locul unde s-au executat tăierile este de 170 lei/m.c., inclusiv TVA; lemnele fiind din speciile stejar, cer, gârniță, frasin, salcâm, tei și diverse specii moi. La depozite, prețurile pe m.c. de lemn pentru foc cresc în funcție de costurile făcute cu transportul materialului lemnos din locurile de exploatare până la depozitele din cadrul celor patru Ocoale Sivice din județ. Persoanele interesate pot depune cererile pentru achiziționarea lemnelor de foc la sediile Ocoalelor Silvice și la primării. Sortimentele și cantitățile de lemn oferit spre vânzare de Direcția Silvică Teleorman sunt postate pe site-ul Direcției Silvice Teleorman, alexandria.silva.ro, precum și la sediile primăriilor și Ocoalelor Silvice din Alexandria, Roșiorii de Vede, Slăvești și Turnu Măgurele.

Conducerea ROMSILVA recomandă populației să achiziționeze încă de pe acum lemnele de foc, pentru a-și face stocul necesar pentru încălzirea locuințelor în sezonul rece. Volumul de masă lemnoasă destinat încălzirii locuințelor și prețurile de vânzare a lemnului de foc, pe specii și sortimente, sunt disponibile la sediile celor 113 ocoale silvice din cadrul Romsilva, precum și pe pagina de internet a Romsilva, www.rosilva.ro, la secțiunea “Lemn pentru foc – de vânzare”, datele pentru fiecare direcție silvică fiind actualizate permanent.

George ZAVERA