Doi în unu

Previzibila alianță preelectorală între partidul Uniunea Salvați România condus de Dan Barna și Partidul Libertate, Unitate, Solidaritate (PLUS) condus de fostul premier apolitic Dacian Cioloș, pare a fi o reclamă la produsele politice înainte de alegerile europarlamentare. Și în timp ce majoritatea partidelor politice vor să candideze la alegerile europarlamentare pe liste proprii, USR și PLUS și-au propus să candideze pe liste comune. Cei doi reprezentanți teritoriali din județul Teleorman ai celor două formațiuni politice, USR și PLUS, Nicușor Lină, cunoscut mai bine sub denumirea de Nae de la berărie, președintele Organizației județene Teleorman al USR, și Iulian Cârciumaru, fiul social-democratului Valerică Cârciumaru, primarul municipiului Roșiori de Vede, cel care s-a înscris primul din Teleorman în PLUS, probabil că acum se gândesc deja la ideea unui referendum național odată cu alegerile europarlamentare. Președintele USR Dan Barna a anunțat că este foarte posibil ca la aceeași data cu alegerile europarlamentare să aibă loc și un referendum pe tema legilor Justiției, prin care să se voteze împotriva prezenței condamnaților penal în Parlament.

Cei doi teleormăneni, Nae Lină și Iulian Cârciumaru au uitat probabil soarta referendumurilor naționale din România. La un referendum național românii au votat, sperând că vor și decide, ca în Parlamentul României să fie doar 300 de senatori și deputați; s-a votat și gata, nici un efect. Anul trecut, în 2018, a fost un alt referendum pe tema familiei tradiționale, care urma să decidă ca în Constituția României familia să fie definită precum căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie; prezența la votarea referendumului respectiv a fost insuficientă, drept pentru care referendumul nu a trecut.

Se știe că românii sunt interesați în primul rând de alegerea primarului în localitățile lor, apoi a consilierilor locali și județeni, și mai apoi a președintelui României, după care a parlamentarilor, și pe ultimul loc al topului electoralelor se află alegerile europarlamentare, românii, în mare număr, refuzând să aibă încredere în Parlamentul European. Acum, acest referendum pe legile Justiției, cumulat cu alegerile europarlamentare, este posibil ca împreună să stârnească un interes mai mare al românilor, și eventual o prezență mai mare la votare, fără să știe cu exactitate care referendum se sprijină pe celălalt în ideea aducerii românilor la votare.

Ioan DUMITRESCU