Dreptul la prostie

Dicționarul Explicativ al limbii române definește prostia ca fiind o stare, ”starea celui lipsit de inteligență sau de învățătură; vorbă, faptă sau lucru lipsite de seriozitate, de importanță, fleac, absurd, inepție”. Nătângi, neghiobi, nerozi, tonți, pentru proști există însă speranță, și chiar viitor. Unul dintre paradoxurile limbii române este acela că o privire obtuză reprezintă o gândire limitată, îngustă, prostească, când tocmai unghiul obtuz este cel care are o deschidere mai mare de 90 de grade, mai amplă, mai generoasă și mai cercetătoare.

Unul din dezavantajele secolului XXI, ale mileniului trei, este facebook-ul. Avantajul democrației postrevoluționare, facebook-ul permite tuturor proștilor să afișeze toate mizeriile de care unii sunt în stare. În fapt, facebook-ul este o latrină publică, o hazna cu pereții de sticlă, prin care poți vedea cum unele cucoane se sulemenesc, fac tratamente de întinerire, își înșală bărbații plecați la muncă sau la pescuit, sau ce mai gătesc și cum își împodobesc pomul de Crăciun sau progeniturile, de multe ori și ele handicapate. Facebook-ul este locul care ar trebui să stârnească, în accepția postacilor, invidia dușmanilor, adversarilor politici reali sau inventați. Poți vedea pe facebook, acest veceu public cu pereții de sticlă, cum se încearcă a se da replici jenante, cum se încearcă întreținerea unei polemici nesănătoase, pe unde își mai petrec unii vacanțele, pentru unii interminabile, ce își mai cumpără unele de îmbrăcăminte, doar, doar să se remarce, cum își dau replicile unii dintre politicieni, cum se dau demisiile, și tot pe facebook poți vedea și unele modificări legislative, ba ale Guvernului, ba ale Parlamentului.

Dreptul la prostie este neîngrădit, la fel ca dreptul la ipocrizie, dreptul la vot, la credință și la frică. Iar pe facebook vezi astăzi de toate, și sărăcia și bogăția unora, si suferința și veselia altora, și ai și dreptul să comentezi, chiar dacă vorbele tale ineptice sunt pură prostie.

Înghesuiala care se va face în curând pentru constituirea listelor de candidați la alegerile europarlamentare și prezidențiale din acest an, sau pentru alegerile locale și parlamentare de anul viitor, începe să tulbure apele, să învolbure mințile tulburi, să stârnească deja replici și revolte. Și, postate toate pe facebook, reușesc să alcătuiască portretul omului nou din vremurile noastre. Este mare grădina lui Dumnezeu, iar facebook-ul suportă mai multe mizerii decât hârtia. Oricum ar fi, dreptul la prostie este asigurat și tronează pe facebook.

Ioan DUMITRESCU