DSP Teleorman: Al treilea caz de infecție cu virusul WEST-NILE în județul Teleorman

Având în vedere confirmarea celui de-al treilea-lea caz de infecție cu virusul WEST-NILE la un pacient din județul Teleorman, Direcția de Sănătate Publică Teleorman precizează că este vorba de un pacient de sex masculin, în vârstă de 75 de ani, pensionar, cu domiciliul declarat în localitatea Băbăița.

Cazul a fost declarat inițial suspect, în data de 30 septembrie 2019, la DSP Teleorman, de către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. V.Babes“- București, acolo unde pacientul a fost internat, cu diagnosticul de Meningita în observație.

Manifestările/simptomele clinice la internare au fost următoarele: febră, frison, cefalee, greață, mialgii, scăderea fortei musculare, redoare de ceafă- forma clinică de boală fiind medie.

În ceea ce privește antecedentele personale patologice ale pacientului, acesta NU prezintă boli asociate.

În timpul internării, pacientului i s-au recoltat probe de sânge și LCR-lichid cefalorahidian, care au fost trimise la Institutul National Cantacuzino, pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului.

În data de 9 octombrie 2019, DSP Teleorman a primit buletinul de confirmare al diagnosticului de la Institutul Național Cantacuzino.

Pacientul nu a fost încă externat din spital.

Așa cum procedează în fiecare an, Direcția de Sănătate Publică Teleorman a avertizat din timp, cu mult înainte de apariția acestui caz, toate AAPL-primăriile din județ de pericolul pe care îl reprezintă populațiile de țânțari în perioada sezonului estival (din luna mai până în luna octombrie), conform prevederilor din Ordinul M.S. nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, Art.8.

DSP face recomandări generale populației pentru: evitarea expunerii la ţânţari; folosirea hainelor cu mâneci lungi şi pantalonilor lungi; utilizarea substanţelor repelente de ţanţari; asigurarea condițiilor care să împiedice pătrunderea țânțarilor în casă prin montarea de plase la ferestrele locuințelor; utilizarea în locuință a aerului condiționat; utilizarea plaselor împotriva țânțarilor în jurul paturilor, în cazul în care nu sunt disponibile celelalte măsuri menționate anterior sau dacă se doarme în aer liber; acoperirea patului copilului sau căruciorului cu plase împotriva țanțarilor; limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.); asigurarea măsurilor de desecare a băltirilor de apă din jurul gospodăriilor; măsuri de împiedicare a înmulțirii țânțarilor în jurul locuințelor prin îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer.

Cornelia RĂDULESCU