E oficial! Poliția rutieră nu mai are voie să stea la până

Radarele ascunse și neinscripționate vor fi interzise prin lege. Proiectul de lege care reglementează modul în care sunt utilizate radarele poliției a fost votat într-o nouă formă de Parlament, după ce Curtea Constituțională a admis cererile președintelui Iohannis și a cerut modificarea textului. Principala modificare este eliminarea obligației de a avertiza prin panouri prezența radarelor.

Potrivit noii forme a legii adoptate de Parlament, radarul de tip pistol va fi utilizat doar la o distanță maximă de 10 metri de autovehiculele poliției rutiere fără însă ca acest lucru să fie semnalizat cu panouri. La reexaminarea legii de către Parlament, din proiect a fost eliminată acum prevederea prin care orice tip de radar ar fi trebuit presemnalizat prin panouri de atenționare.

Președintele Iohannis a sesizat CCR privind o serie de neclarități în textul de lege, precum și necorelarea cu noile prevederi privind achitarea, din 2019, a amenzii la jumătate în termen de 15 zile sau faptul că măsurile nu conduc la creșterea siguranței pe drumurile publice, cum propuneau autorii legii. Curtea Constituțională a admis o parte din sesizarea șefului statului și a declarat proiectul neconstituțional.

”Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanță maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile și însemnele distinctive, de către polițiști care nu poartă uniforme,cu înscrisuri și însemne distinctive conform alin. (l) şi care nu sunt amplasate în locuri vizibile”, stabilește proiectul adoptat de Parlament.

Proiectul nu a fost susținut de Poliție și MAI, cele două instituții susținând că îi este îngrădită posibilitate de surprinde în trafic pe cei care înalcă legea. Proiectul în forma adoptată va fi transmis spre promulgare președintelui Iohannis, care poate retrimite, la rândul său, în Parlament, proiectul, cu noi observații.

Claudiu DUMITRACHE