Elli Maria Păun: „Aici, în România, este ACASĂ.”

Elli Maria Păun are 15 ani și este unul dintre elevii de excepție ai județului Teleorman.

Ea a obținut și anul acesta, la cea de a VI-a ediție a Olimpiadei Internaționale a Elenismului, Premiul I.

La prima ediție a acestei olimpiade, participând pentru Cipru, sârguincioasa elevă a obținut același premiu.

În perioada 5-8 septembrie 2019 a avut loc la București cea de a VI-a ediție a Olimpiadei Internaționale a Elenismului, care se desfășoară în fiecare an în România.

Olimpiada este organizată de Ministerul Educației Naționale în parteneriat cu Uniunea Elenă din România, sub înaltul patronaj al Parlamentului României și al Republicii Elene.

Au participat elevi din 13 țări: Bulgaria, Cipru, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Moldova, Portugalia, România, Serbia, Turcia, Ucraina și Ungaria.

La festivitatea de premiere, desfășurată în ziua de 7 septembrie 2019, între orele 10.00 și 12.30 la Palatul Parlamentului, în Sala de ședințe a Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport, teleormăneanca de 15 ani, Elli Maria Păun, a primit, pentru a doua oară, de data aceasta pentru România, Premiul I.

Este rodul muncii ei individuale, la bază fiind o mare pasiune și o imensă sete de cunoaștere.

Elli Maria Păun s-a născut în Cipru, la Nicosia, părinții ei lucrând în orașul Dali (mama, îngrijitoare la o grădiniță, iar tatăl, șofer).

De la 5 ani și jumătate, datorită demersurilor și zbaterilor părinților, ea a avut posibilitatea să participe la cursuri în limba română în Dali, unde locuia cu familia.

Până atunci, aceste cursuri, ținute la sfârșitul săptămânii, timp de 2 ore, se țineau numai la Nicosia și Limasol.

„Luminița Ionel este cea care i-a pus stiloul în mână. Cu ea a învățat până în clasa a IV-a inclusiv. De la noi a învățat să vorbească, iar de la ea a învățat să scrie românește”, ne-a spus mama premiantei olimpice.

Împreună cu Elli Maria, au urmat aceste cursuri încă 24 de elevi, iar acum 15 elevi le urmează.

În Cipru, Elli Maria a absolvit șase clase (acolo, ciclul primar se încheie cu clasa a VI-a), apoi a venit în România, la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Alexandria.

În prezent, este elevă a Colegiului Național Pedagogic „Mircea Scarlat” Alexandria.

Teleormăneanca excepțională, cu sânge grecesc (stră-străbunicul ei a fost negustor grec, unul dintre primii locuitori ai orașului Alexandria), a fost fascinată de cultura greacă.

În Cipru, în fiecare sâmbătă, era însă nelipsită de la cele două ore de limba română.

Întrebată dacă i-a fost greu să comunice, când a venit în România, ne-a răspuns: „Nu mi-a fost greu, pentru că în familie am vorbit numai românește.”

Aceasta este Elli Maria Păun, teleormăneanca cu sânge elen, care a luat Premiul I la Olimpiada Internațională a Elenismului de două ori: la prima ediție pentru Cipru, iar la ediția a VI-a, pentru România.

„Unde te simți mai bine, în Cipru sau în România?”, am întrebat-o, iar ea a răspuns, imediat, fără a sta pe gânduri: „Aici. Pentru că aici, în România, este ACASĂ”.

Cornelia RĂDULESCU