Emoţii pentru absolvenţii de gimnaziu * A început Evaluarea Naţională

Absolvenţii de clasa a VIII-a susţin, zilele acestea, primul examen important din viaţa lor, Evaluarea Naţională.

Ieri, 11 iunie 2018, absolvenţii de gimnaziu au susţinut prima probă scrisă, cea la Limba şi literatura română, urmând ca mâine, 14 iunie, să fie examinaţi la Matematică.

În judeţul Teleorman, Evaluarea Naţională se desfăşoară în 93 de centre de examen, cărora le-au fost arondate 124 de unităţi de învăţământ din judeţ.

Pentru susţinera probelor, care încep de la ora 09:00, candidaţii trebuie să fie prezenţi în sălile de examen cel puţin cu o jumătate de oră înainte de începerea examenului.

La proba scrisă la Limba şi literatura română, care a avut loc ieri, candidaţii au avut de rezolvat două subiecte, unul de 40 de puncte, celălalt de 36 de puncte. Restul de 14 puncte vor fi acordate din oficiu.

La primul subiect, elevii au avut un text la prima vedere, cu şase cerinţe şi de redactat o compunere care să cuprindă minimum150 de cuvinte.

Al doilea subiect al examenului de evaluare a fost format dintr-un alt text la prima vedere cu şase cerinţe. De asemenea, elevilor li s-a cerut să scrie o naraţiune pe marginea unei teme date, care să cuprindă 150-300 de cuvinte.

Pentru rezolvarea cerinţelor, la fiecare probă, elevii au la dispoziţie 120 de minute, din momentul în care subiectele au fost distribuite elevilor.

Candidaţii nu au voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, poşete, acestea fiind depozitate într-o sală de depozitare.

Nu în ultimul rând, elevilor le este interzis accesul în sălile de examen cu orice fel de lucrări, (manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc.), care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare: stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.

Media generală obţinută în cadrul EN VIII are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a, restul de 20 la sută fiind reprezentat de media generală de absolvire a claselor V-VIII.

Elevii vor afla primele rezultate 19 iunie, până la ora 12:00, iar în aceeaşi zi, cei nemulţumiţi pot depune contestaţii în intervalul orar 14:00 – 19:00. Rezultatele finale vor fi afişate pe 23 iunie.

Şi în acest an, Ministerul Educaţiei Naţionale a pus la dispoziţie o linie TELVERDE pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naţionale. Astfel, numărul TELVERDE 0800801100 va fi disponibil în perioada 11-14 iunie, între orele 08:00 – 16:00, iar vineri, 15 iunie, între orele 8:00 -14:00.

M. MEILĂ