Fantastica și trista povestire a candidei Viorica Vasilica Dăncilă și a nesăbuitului său partid

Au fost 238 de voturi împotriva Vioricăi Dăncilă; au fost și 4 voturi împotriva moțiunii. Moțiunea de cenzură, mai degrabă împotriva Vioricăi decât împotriva PSD-ului, a trecut cu 5 voturi mai mult decât erau necesare, adică 233. După victoria fulminantă de la alegerile parlamentare din 2016 a venit și rândul unei înfrângeri la fel de fulminante. Chiar și 3 parlamentari social-democrați au votat moțiunea. De joi PSD-ul este în opoziție. Dar ca să fim sinceri, Guvernul a căzut, votul fiind mai mult împotriva Vioricăi Dăncilă, decât împotriva partidului.

Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal, formațiune politică ce a inițiat și scris moțiunea de cenzură, votată de PNL, USR, ALDE, PMP, UDMR și Pro România, își dorește să fie premier. Rămâne de văzut și dacă așa va fi. Este normal ca liberalii să conducă viitorul Guvern, dar asta nu înseamnă că Ludovic Orban va fi și prim-ministru. Liberalii au mulți oameni capabili să fie premieri.

Faptul că Viorica Vasilica Dăncilă, președintele PSD a pierdut guvernarea, prin moțiune de cenzură, îi diminuează foarte mult șansele la alegerile prezidențiale. Este aproape sigur ca social-democrata Viorica Dăncilă să nu mai ajungă în turul doi al alegerilor prezidențiale, și atunci probabil că va demisiona de la șefia partidului. Ceva face după aceea Viorica Dăncilă, rămâne de văzut.

Președintele Klaus Werner Iohannis a chemat la consultări toate formațiunile politice în vederea constituirii unui nou Guvern, care nu va avea mai mult de 15-16 ministere, cum solicită liberalii. Singurii care au refuzat să meargă la consultări cu președintele Iohannis în vederea constituirii pentru un nou Guvern au fost social-democrații, prin gura Vioricăi Dăncilă. Se pune problema unor alegeri anticipate, altfel va fi un Guvern provizoriu, interimar, până la alegerile parlamentare de anul viitor.

Dar până la alegerile generale, avem alegerile prezidențiale de peste o lună, unde favorit a rămas Klaus Werner Iohannis, actualul președinte, susținut de liberali, Dan Barna de la USR-PLUS, Mircea Diaconu de la ALDE – Pro România și Viorica Vasilica Dăncilă de la PSD.

Ioan DUMITRESCU