Fermierii ar putea primi de la stat câte 200 euro pentru fiecare tonă de produse agricole vândute unităților de procesare

De la 1 ianuarie 2020, fermierii din România ar putea primi bani de la stat, sub forma unei prime, pentru produsele agricole pe care le comercializează la unitățile de procesare sau direct pentru consum, conform Legii pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produse agricole primare. Prima de comercializare înseamnă contravaloarea în lei a 200 euro/tona de produse agricole primare comercializate către unități de procesare, respectiv contravaloarea în lei a 100 euro/tonă pentru produsele agricole primare comercializate direct pentru consum. Legea a fost inițiată de un număr de 70 de senatori și deputați, între aceștia aflându-se și parlamentarii PNL: Eugen Pârvulescu, Tinel Gheorghe, Raluca Turcan, Cezar Preda, Cătălin Predoiu, Robert Sighiartău, Cristina Trăilă și alții. Legea pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produse agricole primare fost adoptată în mod tacit în Senat, iar dacă va fi adoptată și în Camera Deputaților va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2020, urmând să fie aplicată timp de doi ani, respectiv până la data de 31 decembrie 2020.

“Una dintre cele mai importante probleme pe care le înregistrează economia României în prezent este reprezentată de accesul extrem de redus al producției agricole autohtone, prin comercializare, în piața locală, națională. Chiar dacă fermierii români au reușit să crească, de la un an la altul, producțiile, atât cantitativ, cât și calitativ, aceste produse agricole nu au o prezență pe măsură și în piața oficială. In același timp, produse care provin din import beneficiază de susținerea logistică și financiară a statelor de origine, pentru a penetra piața românească și a comercializa produse agricole, de multe ori prin proceduri specifice dumpingului comercial. Acest lucru afectează în mod semnificativ competitivitatea produselor agricole românești, chiar pe piața locală. Mai mult decât atât, în ciuda dezvoltării unei industrii alimentare în economia românească, aceasta nu poate produce în condiții optime dacă materiile prime nu provin din economia agrară românească”, arată inițiatorii în expunerea de motive atașată proiectului de lege.

Prima de comercializare va fi acordată pentru toate produsele agricole obținute în fermele din România, inclusiv cele din sectorul zootehnic.

De această măsură vor beneficia atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  • dețin în proprietate sau în arendă suprafețe de teren agricol, luciu de apă sau construcții destinate producției agricole pe teritoriul României;
  • posedă atestat de producator emis de autoritățile române;
  • comercializează pe piață produsele agricole primare din producția proprie;
  • dovedesc cu documente legale comercializarea produselor agricole primare pentru care posedă atestat de producător.

George ZAVERA