Fermierii, protejaţi de UE faţă de practicile comerciale neloiale

Parlamentul European a adoptat un pachet de măsuri care are ca scop protejarea fermierilor de practicile comerciale neloiale, după cum notează agentia Euractiv. Noile reguli interzic o serie de practici neloiale, printre care şi plăţile întârziate pentru produsele livrate, anulări anterioare unilaterale sau modificări retroactive, precum şi refuzul cumpărătorului de a semna un contract scris cu un furnizor.

De asemenea, vor fi interzise practici precum returnarea către un furnizor a unor produse nevândute fără a le plăti, obligarea furnizorilor de a plăti pentru publicitatea produselor, taxarea furnizorilor pentru stocarea produselor agricole şi alimentare. Listarea produselor sau impunerea unor costuri cu discount pentru furnizor vor fi permise numai dacă fac obiectul unui acord prealabil.

Directiva UE deci va acoperi practicile comerciale neloiale care apar în legătură cu vânzările de produse agricole şi alimentare şi, într-o anumită măsură, cu serviciile din lanţul alimentar agroalimentar. Vor beneficia de protecţie microîntreprinderile, IMM-urile şi firmele cu o cifră de afaceri anuală mai mică de 350 milioane de euro.

Statele membre ale UE vor transpune această directivă în legislaţia naţională şi vor avea posibilitatea de a institui mecanisme alternative de soluţionare a litigiilor, precum medierea.

George ZAVERA