Fermierii teleormăneni, consiliaţi de către francezii de la Egis privind asocierea în cooperative agricole!

Pentru această activitate, Egis România primeşte de la Ministerul Agriculturii 3,5 milioane euro!

Grupul francez de proiectare, inginerie şi consultanţă în construcţii Egis îşi desfăşoară activitatea în România prin intermediul a două firme, Egis România SA şi Egis Internaţional SA Franţa – Sucursala Bucureşti. Egis România este cunoscută pentru faptul că a fost implicată ca şi consultant în cadrul construcţiei nefinalizate de către compania americană Bechtel a autostrăzii Transilvania, obiectul contractului fiind supervizarea lucrărilor de proiectare şi execuţie a autostrăzii dintre Braşov- Târgu Mureş – Cluj – Oradea. Egis a încasat bani de la statul român şi pentru lunile în care nu se mai muncea pe şantier !

În ultimii doi ani, compania Egis s-a reorientat către proiectele de consultanţă din agricultura românească.

Printr-un contract semnat în această toamnă, compania Egis România, cu acţionariat francez, va primi de la Ministerul Agriculturii suma de 3,5 milioane euro în schimbul serviciilor de consultanţă prin care “specialiştii” companiei îi vor învăţa pe fermierii din întreaga ţară cum să se organizeze în forme asociative. Banii provin din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). ​Durata contractului este de 41 de luni de la data semnării acestuia, din care 36 luni sunt rezervate implementării proiectului. Activitatea de consiliere a fermierilor se va desfăşura în cadrul a şapte grupuri de judeţe. Vor fi consiliaţi circa 10.000 de producători agricoli, furnizarea serviciilor de consiliere urmând a se realiza individual, pentru fiecare producător agricol, pe baza acceptului acestuia, activitatea de consiliere urmând să conducă la înfiinţarea a… 350 de forme asociative.

Cele şapte loturi în cadrul cărora se va acorda consiliere producătorilor agricoli privind înfiinţarea şi dezvoltarea formelor asociative sunt constituite pe schemele a şapte regiuni de dezvoltare.

Fermierii din Teleorman sunt cuprinşi în Lotul nr. 3, alături de producătorii agricoli din judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Ilfov şi municipiul Bucureşti. În cadrul acestui lot, consiliere în vederea înfiinţării şi dezvoltării formelor asociative va fi acordată, individual, către 1.904 fermieri. Se prevede înfiinţarea unui număr de maxim 65 forme asociative, din care minim 2 grupuri de producători agricoli recunoscute conform legislaţiei în vigoare.

Dată fiind reticenţa producătorilor agricoli, dovedită în ultimii ani, de a se asocia în cooperative agricole şi grupuri de producători, activitatea de consiliere a fermierilor încredinţată francezilor de la Egis nu va avea finalitatea scontată, aşa că cele 3,5 milioane de euro vor fi aruncaţi pe apa sâmbetei, cum spun românii!

George ZAVERA