În 2019, fermierii şi procesatorii au la dispoziţie 17 milioane euro pentru distribuţia de lapte, legume şi fructe în şcoli !

Comisia Europeană încurajează autorităţile din statele mebre ale UE să se orienteze spre achiziţionarea fructelor, legumelor şi laptelui de la fermierii şi procesatorii locali, condiţia principală fiind aceea ca produsele să fie de cea mai bună calitate. Pe lângă fructe, legume şi lapte, Comisia Europeană încurajează autorităţile din statele UE să ofere şi produse precum sucuri naturale, iaurturi şi alte produse lactate, astfel încât elevii să beneficieze de o dietă alimentară variată şi bogată în substanţe nutritive. Se asigură astfel promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase în rândul copiilor şi implicit a unui stil de viaţă sănătos!

Comisia Europeană a aprobat sumele nerambursabile necesare în acest an pentru distribuirea în şcoli de către fermieri şi procesatori a cantităţilor de lapte, legume, fructe prevăzute pentru consumul de către elevi şi preşcolari. În acest an, România beneficiază de o alocare de 17 milioane de euro, din care 10 milioane de euro reprezintă fonduri pentru distrbuirea lactatelor, iar 7 milioane euro pentru fructe, legume şi alte produse alimentare, după cum anunţă europarlamentarul Daniel Buda, membru în Comisia de Agricultură din Parlamentul European.

Odată cu distribuirea de fructe, legume şi produse lactate pentru elevi şi preşcolari, se asigură şi derularea de proiecte educaţionale specifice prin care să autorităţile să explice copiilor importanţa unei alimentaţii sănătoase şi modul în care sunt produse alimentele.

Bugetul total al UE pentru schemele de încurajare a consumului de fructe şi legume şi de distribuţie a laptelui este de 250 milioane de euro pe an. România beneficiază deci de o alocare generoasă, de peste 17 milioane de euro, din care peste 10 milioane de euro reprezintă fonduri pentru distribuirea lactatelor, a treia cea mai mare sumă la nivelul blocului comunitar.

În anul şcolar 2016-2017, peste 30 milioane de elevi din statele UE, în principal copii cu vârsta între 6 şi 10 ani, au beneficiat, în total, de 74.000 tone de fructe şi legume şi de peste 285.000 tone de produse lactate.

George ZAVERA