În Teleorman se lucrează la refacerea sistemului de irigaţii

La această dată se află în derulare programul pentru refacerea sistemului naţional de irigaţii, lucările de reconstrucţie fiind făcute pe acele tronsoane distruse sau lăsate în paragină în ultimii 25 de ani. Începând cu anul 2016, au demarat lucrările de reconstrucţie a sistemului naţional de irigaţii. Conform ministrului agriculturii, Petre Daea, până la finele anului 2020 se va aloca peste 1 miliard de euro pentru reconstrucţia sistemului naţional de irigaţii. În acest an, pentru derularea lucrărilor de reconstrucţie a unor sectoare de sistem de irigaţii şi a staţiilor de pompare a apei pe canalele de irigaţii s-au alocat 26,5 milioane de euro.

Cu banii alocaţi de la Guvern, în acest an se lucrează la refacerea a 27 de amenajări pentru irigaţii, unele din acestea fiind deja finalizate, apa fiind pompată pe canale pentru a fi utilizată în mod gratuit de către fermieri.

În judeţul Teleorman, în acest an s-a lucrat la reabilitarea SPA Ruptoare – staţie de pompare a apei – din Amenajarea pentru irigaţii Viişoara. În trimestrul III al anului 2018 vor începe lucrările de reconstrucţie la Amenajarea de irigaţii Olt – Călmăţui, etapa a II-a, la Amenajarea pentru irigaţii Viişoara, la Amenajarea pentru irigaţii Terasa Zimnicea, precum şi la Amenajarea pentru irigaţii Giurgiu-Răsmireşti, zona B. Până la această dată, în vederea executării lucrărilor la cele patru obiective, au fost obţinute studiile de fezabilitate, realizate proiectele de reconstrucţie şi emise acordurile de mediu, iar finanţarea este asigurată integral de la bugetul de stat.

Începând cu luna iunie, la cele patru amenajări pentru irigaţii din Teleorman cuprinse în programul aferent trimestrului III din acest an lucrările se vor desfăşura sub supravegherea specialiştilor Filialei de Îmbunătăţiri Funciare Teleorman – Neajlov din cadrul ANIF. Cea mai amplă lucrare o reprezintă punerea în aplicare a proiectului de reabilitare a Amenajării pentru irigaţii Giuirgiu – Răsmireşti zona B – SRP2, CA3, CD4 amplasate pe raza localităţilor Pietroşani, Bujoru şi Bragadiru şi SPA Pietrişu – SRP1, CA1 şi CA2 de pe teritoriul satului Pietrişu aparţinând comunei giurgiuvene Găujani.

George ZAVERA