Încă 103,2 milioane euro de la UE pentru subvențiile acordate fermierilor

Premierul Viorica Dăncilă a declarat în ședința de Guvern din data de 12 august a.c. că în conturile României au intrat încă 103,2 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), fond din care se achită fermierilor, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, subvențiile agricole de tip plăți directe.

Conform premierului Dăncilă, ”de la preluarea guvernării în conturile fermierilor români au intrat 8,78 miliarde euro din fonduri europene. Numai în acest an, au venit de la Comisia Europeană 2,53 de miliarde de euro pentru fermieri și dezvoltarea satului românesc. Acestor sume se adaugă peste 1,4 miliarde euro plătiți ca subvenții din bugetul național”.

În contextul plăților făcute către fermieri , premierul Viorica Dăncilă a vorbit și despre sumele achitate legumicultorilor care s-au înscris în Programul pentru producția de Tomate. ”Continuăm sprijinul acordat fermierilor și agricultorilor pentru a asigura prezența pe piață a produselor autohtone. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, m-a informat că a fost plătită ultima tranșă, de peste 200 de milioane de lei către legumicultorii înscriși în ciclul I al Programului de sprijin pentru tomate. Este un program extrem de apreciat. În prima etapă din acest an s-au înscris aproape 20.000 de legumicultori, iar aproximativ jumătate dintre ei au obținut producție suplimentară și încă livrează pe piață”.

George ZAVERA